Terhesség

Jól gondold meg, milyen nevet adsz a gyereknek

Nem mindegy milyen nevet választunk a gyerekünknek, hiszen a nevekhez valamilyen társadalmi sztereotípia tapad. Kutatások igazolják, hogy idővel azonosulunk a nevünkkel.
2017. Március 29.

Jól gondold meg, milyen nevet adsz a gyereknek

A név a személyiségünk része, sőt identitásképző is, nem csak egy név, ami lehetne bármi más is. Ezt támasztja alá az a kutatás is, amiben elég jó eséllyel tippelték meg a kísérlet alanyai, hogy egy fotón látott archoz, melyik név illik. A kutatás szerint van kapcsolat a név és a nevet viselő személy külseje között.

Yonat Zwebner és csapata kutatási eredményéről azt írja a divany.hu, hogy a kutatócsoportnak több száz válaszolója olt, akiknek meg kellett mondani, hogy egy mutatott archoz a megadott 4-5 név közül melyik passzol, mi lehet az illető neve. 25-45%-os valószínűséggel találták el az igazi nevét az archoz tartozó embernek, pedig ugye ha véletlenszerűen tippelnek, akkor csak 20-25% esélyük lett volna.

Ez pedig azért van így, mert minden társadalomban létezik egy kulturális sztereotípia vagy társadalmi imidzs, amit egy névhez társítunk. Gondoljunk csak bele, hogy milyen típusú személyiséget társítunk a Szilvia névhez és milyet a Magdolnához. Ezeket a sztereotípiákat nehéz megfogalmazni, vagy, hogy pontosan mit is értünk alatta, olyasmikre lehet gondolni, mint kerek arc, szigorúbb megjelenés, stb.

Ráadásul mindenki csak a saját kultúrájában képes a véletlennél gyakrabban nevet arccal párosítani: más-más országokban is elvégezték ezt a kísérletet úgy, hogy megadtak a saját nemzetiséghez tartozó neveket és arcokat, illetve más országbeli neveket és arcokat. Az emberek a saját arcaikkal és a saját neveikkel képesek csak arra, hogy megtippeljék arckép után a nevet, az idegen nevekkel kapcsolatos a találatuk megegyezett a véletlennel- írja a divany.

És miért van ez így? Mert öntudatlanul is alkalmazkodunk ahhoz az imidzshez, amit a nevünk jelent, idővel el elkezdünk úgy viselkedni, ami a nevünkkel kapcsolatos sztereotípiáknak megfelel.

Akik persze utálják a nevüket beceneveket szoktak választani maguknak és vannak olyanok is, akikre a környezetük ragaszt rá egy becenevet. Megcsinálták ezekkel az állandó és sajátos becenevet viselőkkel is a kísérletet. Olyan emberek képét mutatták, akiket senki sem szólít a saját nevükön, csak a becenevükön. A kutatás arra mutat rá, hogy ezekre a saját becenevekkel élő emberekre nincs is hatással az eredeti hivatalos nevük. Külsejük, arcuk nem illeszkedik az eredeti nevükhöz.

Ezért sem mindegy tehát, hogy milyen nevet választunk a gyerekünknek, mert idővel majd ehhez a társadalmi elváráshoz is igyekszik alkalmazkodni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu