Terhesség

Jöhet a következő?

Összegyűjtöttük neked a tipikus korkülönbségek előnyeit és hátrányait. Bogarássz közöttük, majd dőlj hátra elégedetten: hiszen ti pont jól csináltátok.
2013. Április 29.

Kürkülönbség a testvérek között: előnyök és hátrányok

0-2 év korkülönbség

Ha az egyik kicsi, a másik pici, az várhatóan rengeteg melóval és sok álmatlan éjszakával jár majd. Szinte biztos, hogy a nagy is pelenkás még, amikor a kistesó megérkezik, sőt az is lehet, hogy az éjszakát sem alussza még át. De azért ennek is vannak előnyei.

Ezért jó:

Egy füst alatt túllehetsz a babázós, pelenkázós, nem alvós időszakon. Összességében rövidebb időre esel ki a munkából, és amit az egyik gyerek kinő, rögtön adhatod a másikra. Nagyjából ugyanazokkal a játékokkal játszanak szívesen, és ugyanazok a programok érdeklik őket a játszóháztól a gyerektáncházig. A testvérféltékenység is sokkal enyhébben jelentkezik, és többnyire szoros testvérkapcsolat alakul ki közöttük.

Ezért nem annyira:

A legkomolyabb hátrány talán az, hogy akkor érkezik a kistestvér, amikor még a nagyobbnak is százszázalékosan szüksége volna rád. Ilyenkor nagy segítség lehet, ha az édesapa, valamelyik nagymama vagy akár egy bébiszitter időről időre vállalja, hogy gondoskodik a piciről, amíg te külön foglalkozol vele. A te szempontodból a legnagyobb nehézséget azt jelenti, hogy fizikailag kifejezetten megterhelő lehet két ilyen pici gyerekről gondoskodni.

+ 1 tipp: A második terhesség alatt időnként vegyél ki egy “szabadnapot”, amikor a párod vagy a nagyszülők gondoskodnak a gyerekedről, te pedig pihenhetsz. Ideális pedig az lenne, ha még a pici megszületése előtt elutaznátok kettesben.

2-4 év korkülönbség

Szakértők (és a nagymamám) szerint az ideális korkülönbség a három év. Az első év százszázalékosan az első gyerekről szólhat így, a második az anya testi és lelki feltöltődéséről, a harmadik év pedig a kistesóra való rákészülésről, beleértve a második terhességet. És az előnyök sora még folytatható, de ne aggódj, hátránya ennek is akad.

Ezért jó:

A nagyobb már jól eljátszik egyedül is, valamilyen szinten beszélni is tud már, meg tudja fogalmazni, mire van szüksége, egy-két dologban segíteni is tud a testvére körül, te pedig (remélhetőleg) túl vagy már az első nem alvós időszakon. A kicsi példaképének tekinti a nagyot, aki ezt büszkén viseli. Eleinte talán nem tudnak sok mindent kezdeni egymással, de a pici kétéves kora körül elkezdenek majd egymással játszani, és majdnem olyan szoros testvérkapcsolat alakulhat ki közöttük, mint kisebb korkülönbség esetén.

Ezért nem annyira:

A nagyobbik is még kicsi, amikor a tesó megszületik, ezért az ellátásuk hosszú távon bizony fárasztó lehet. Mindketten téged akarnak, a nagyobb is majdnem olyan mértékben, mint az újszülött, de az igényeik – főleg az elején – jelentősen eltérnek. A játszótéren tölteni három órát, és közben igény szerint szoptatni, pelenkázni, ringatni: ha nem is lehetetlen, de embert próbáló feladat. Ráadásul a testvérféltékenység is ekkora korkülönbségnél lehet a legerősebb.

+ 1 tipp: Ebből a szempontból várhatóan az első év a legnehezebb. A nagytesó riválisa ugyanis teljesen kiszámíthatatlanul viselkedik. Mire megszokná, hogy háton fekvő kisbaba, elkezd kúszni-mászni. Mire ezt megszokhatná, járni kezd. Ezért készülj fel arra, hogy a pici fejlődési ugrásainál újra és újra fellángol majd a testvérféltékenység. Ilyenkor engedd, hogy a nagyobbik is átmenetileg visszababásodjon, ha erre van igénye: cumizhat, és pelust is kaphat, ha kér. Nem fog úgy maradni, és ha a kistesó elmúlt egyéves, lényegesen csökken majd a féltékenység.

Korkülönbség 4 év felett

Ha a nagytesó már óvodás, amikor a pici megszületik, akkor viszonylag könnyen meg tudod oldani, hogy mindkét gyerekeddel a saját igényei szerint foglalkozz. Ráadásul a nagyobbik sok szempontból önellátó: egyedül használja a vécét, egyedül eszik, öltözködik. A kistesó körüli feladatok ellátására mindkét kezedet használhatod, és ez nagy előny. Lássuk, mik vannak még.

Ezért jó:

A nagyobbik testvér egyszerre segítség neked és játszótárs a kicsinek. Amíg ő óvodában (iskolában) van, addig száz százalékban a picivel tudsz foglalkozni, így aztán amikor hazajön, nyugodt szívvel helyezed háttérbe a pici igényeit, hogy vele foglalkozhass. Épp emiatt viszonylag enyhe testvérféltékenységre számíthatsz, az “okos nagytestvér” ritkán kezd rivalizálni egy síró-rívó csecsemővel. Ha a második szülésed előtt a nagyobb néhány évig intézménybe jár, te is visszamehetsz dolgozni, így a karrieredben is kisebb lesz a kiesés

.

Ezért nem annyira:

A gyerekek igényei nagyon eltérők lehetnek. Máskor és mással játszanak, máskor és máshova szeretnének menni, a babaruhák egy része már valószínűleg nincs meg, az autósülés sem, vagy már nem elég korszerű. Míg kisebb korkülönbségnél hosszú ideig elég két gyereknek is egy közös gyerekszoba, az iskolásnál már más a helyzet.

+ 1 tipp: Bár kézenfekvőnek tűnik a majdnem állandóan kéznél lévő nagytesót segítségként bevonni a pici körüli teendőkbe, igyekezd mérsékelni az ilyen alkalmakat. Apró-cseprő dolgokban természetes, hogy a segítségét kéred, de rendszeres, megterhelő gyerekvigyázást ne bízz rá: ne feledd, hogy ő a testvére, és nem a pótszülője a kisbabának.

Kapcsolódó cikkeink: