Terhesség

Jobban félnek a nők a szüléstől, mint valaha

A szakemberek szerint természetes, hogy a nők többsége tart a terhességtől és a szüléstől, de sokak számára a szorongás olyan erős, hogy nehéz ezzel együtt élni. Napjainkban több nő fél a szüléstől, mint valaha.
2016. Július 05.

Egy friss brit kutatás szerint a nők többsége nem csak a szülési fájdalomtól retteg, hanem az egészségügyi ellátás színvonala miatt is szorong, és a komplikációk miatt is aggódik. Gyakori félelem az is, hogy a nőt cserben hagyja az orvos, a bába szülés közben. Ez is hozzájárulhat a szülés utáni gyakran kialakuló depresszióhoz.

„A szüléstől és a szülés utáni időszaktól való félelem teljesen normális. Minden várandós nő, még a leginkább magabiztosak is, szoronganak olykor amiatt, hogy mit fognak átélni, minden rendben lesz-e, és hogyan fog megbirkózni a helyzettel” – tudjuk meg a brit National Childbirth Trust honlapjáról. Kiderül azonban az is, hogy a nők egy része számára a szorongás komoly depresszióhoz vezet.

„Ezt az állapotot tokophobiának nevezik, ami szüléstől való félelmet jelent. Ez a probléma nagyjából a nők 20 százalékát érinti, és 6 százalék olyannyira retteg a szüléstől, hogy mindez jelentős hatással van a terhességre és a szüléssel kapcsolatos döntésekre is” – írják a tanulmány szerzői.

Az anyagból kiderül az is, hogy vannak nők, akik annyira rettegnek a szüléstől, hogy nem esnek teherbe, illetve ha mégis, az abortuszt választják, megint mások ragaszkodnak ahhoz, hogy császárral szülhessenek.

Úgy néz ki, szorongó leendő anyák a világon mindenhol vannak, de a családbarát országokban – például Svédország – mindez ritkább, mint például az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szülés és félelem
  • Amit csak tudni lehet a szülésről
  • A leggyakoribb szülési félelmek
  • 4 lépés a szép szülésért
  • Forrás: Medipress