Terhesség

Jelek, amik pajzsmirigy-alulműködésre utalnak

Súlygyarapodás, fáradtság, hajhullás, székrekedés - a leggyakoribb tünetek, amelyek a pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak.
2016. December 21.

Jelek, amik pajzsmirigy-alulműködésre utalnak

A fenti tünetek akár meddőségre is utalhatnak – olvashatjuk a semmelweis.hu-n.

Dr. Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanársegédje szerint a középkorú nők esetében fokozott kockázatról beszélhetünk, a 40 év feletti nők között akár minden huszadik érintett lehet a pajzsmirigy-alulműködés tekintetében.

Nőknél ötször-nyolcszor gyakrabban fordul elő pajzsmirigy működési zavar mint a férfiaknák, ennek hátterében genetikai, illetve hormonális okok állnak.

A pajzsmirigy-alulműködés megjelenése hajlam kérdése is, de leggyakrabban valamilyen krónikus gyulladás következményeként alakul ki, amelyet számtalan tényező – nagyobb stressz, szülés vagy vírusfertőzés is beindíthat. A gyulladás következményeként a normális pajzsmirigy állomány visszafordíthatatlanul károsodik és csökken a hormontermelés.

Vérvizsgálattal és ultrahanggal történik a diagnózis felállítása, kezelésként pedig tartós hormonpótlást alkalmaznak.

Mivel a pajzsmirigy által termelt hormonok az emberi szervezet szinte valamennyi anyagcsere-folyamatára hatással vannak, így annak alulműködése számtalan panaszt okozhat, ezek többsége ráadásul viszonylag általánosnak mondható- olvashatjuk a semmelweis.hu-n.

Gyakori tünetek a menstruációs ciklus felborulása, a fáradtság, a fázékonyság, a súlygyarapodás, a hajhullás, a magasabb koleszterinszint és nyaki duzzanat is kialakulhat, igaz, ez nem jelentkezik minden alkalommal.

A krónikus gyulladás által kiváltott pajzsmirigy alulműködést nem lehet visszafordítani, de hormonpótlással ismét teljes életet élhet a páciens, a kellemetlen tünetek megszüntethetőek.

Pajzsmirigy alulműködés veleszületett rendellenességként újszülötteknél is előfordulhat, ezt azonban ma már születést követően szűrik- hangsúlyozza Dr. Reismann Péter.

Kapcsolódó cikkeink pajzsmirigy témában:

Forrás: Semmelweis Médiasarok