Terhesség

“Ismétlődő szülés veszélye” miatt kirúgták a kismamát

Valószínűleg újra szülni fog, ezért nem dolgozhat tovább egy állami szervnek egy kismama. A kismama perel.
2019. Április 01.
"Ismétlődő szülés veszélye" miatt kirúgták a kismamát

“Ismétlődő szülés veszélye” miatt nem hosszabbított szerződést egy kismamával egy országos állami szerv. Főnökei szerint jól dolgozott mégsem alkalmazták tovább. Miután jogviszonya alatt “elment szülni”, nem foglalkoztatták tovább – írja a 24.hu.

A kismama perel, a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult. A civil jogvédő szervezet, ügyfele védelmében, megváltoztatta nevét, Dórára, és a munkahelyét sem nevezte meg. Dóra 2015-től dolgozott egy állami szervnél, másfél éves szerződését meghosszabbították újabb másfél évvel, de közben gyereket szült. Az anya gyeden volt, és már hiába kért hosszabbítást.

A hivatalos indoklás szerint nem teljesítette a gyakornoki program feltételeit. Csakhogy korábbi értékelései kiválóak voltak, főnökei pedig a program utólag számon kért feltételeit közzé sem tették.

Néhány hónappal később újra gyakornoki állásra pályázott, de nem járt sikerrel. Amikor rákérdezett, hogy miért, a munkaügyi osztály munkatársa azt mondta, valószínű, hogy újra elmenne szülni. Később egy volt kollégája is megerősítette, hogy az “ismétlődő szülés veszélye” az elutasításának oka.

Dórának két kismama sorstársa akad, ők is éppen így jártak. A vele dolgozó három férfi gyakornok állásban maradt, a velük induló összes női munkatárs jogviszonya megszűnt.

Dórának a volt munkahelye megszüntette egészségbiztosítását, egy kórházi kezelésnél szembesült azzal, hogy nincs nyilvántartva jogosultként.

A perben Dóra azt kéri, hogy a bíróság kötelezze egykori munkaadóját a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatti kára és másfél milliós sérelmi díj megfizetésére.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje azt mondta, már az jogellenes, hogy határozott idejű szerződésekkel trükközget a munkáltató, miközben Dóra jogviszonyát nyilvánvalóan határozatlan idejűnek kell tekinteni. Az pedig minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzák.

Az állami szerv súlyosan megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor férfi kollégáihoz képest hátrányos helyzetbe hozta női munkavállalóját a szülése és anyasága miatt.

Az ügyvéd szerint az állam sokat beszél népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről, de a saját háza táján is lenne tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu