Terhesség

Inzulinok típusai pro és kontra

A cukorbetegség kezelésében gyakran választott forma az inzulinterápia - 1-es típus esetén kötelező -, melynek több típusa is létezik, attól függően, milyen a hatásfok, illetve a felszívódási sebesség.
2018. Július 01.
Milyen típusú inzulinok vannak?

Mikor van szükség inzulinterápiára?

Inzulinra 1-es típusú cukorbetegség esetén mindenképp szükség van, ugyanis ekkor így kerül pótlásra a hiányzó inzulinmennyiség. 2-es típusú diabétesz esetén akkor írja elő a kezelőorvos, amikor az életmódterápia, illetve a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, esetleg már nem elegendő. A terápia némi kellemetlenséggel jár, mivel az inzulint kizárólag injekció formájában lehet bejuttatni, szájon átszedve az emésztőnedvek által szétbomlana – magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Milyen gyakran kell alkalmazni az inzulint?

Az, hogy milyen gyakorisággal szükséges inzulinoznia magát a betegnek, azt mindig a páciens állapota, vércukorszintje, az inzulin típusa határozza meg, így a kezelés minden esetben személyre szabott. Ez természetesen időközben változhat. Így van, akinél egy nap csupán egyszer kell, de van, akinél 4-szer kell használni a készítményt. Érdemes tudni, hogy előfordulhat, hogy az illető csupán átmenetileg kényszerül inzulinterápiára, pl. betegség, műtét esetén, illetve várandósság során.

Milyen típusú inzulinok vannak?

Az inzulinoknak 2 fő típusuk van: léteznek humán és analóg inzulinok. A különbség a kettő közt, hogy az előbbi az emberi szervezetben megtalálható inzulinnal azonos, míg az analóg készítmények ennek módosított formái.

Humán inzulinok fajtái

Gyors hatású: a nevükből adódóan viszonylag gyorsan fejtik ki hatásukat (kb.30 perc múlva kezdődik a hatás, és 2 óra múlva tetőzik) és 5-7 órán át tartanak. Az étkezések utáni glükóz szint csökkentésére szokták alkalmazni, így 30 perccel előtte kell be  beadni.  Mivel hatásuk hosszan tart ( kb 6 órát ), így kisebb étkezés szükséges kb. 3 óra elteltével, máskülönben megnő a hipoglikémia esélye.

Közepes hatástartamú: ezek az ún. NPH inzulinok, és kb. 2 órával a beadás után kezdenek hatni és közel 16 órán keresztül fejtik ki hatásukat. Gyakran gyors hatású inzulinnal kombinálják. Alkalmazhatók a gyógyszeres kezelés kiegészítésére, napi egyszeri alkalommal, lefekvés előtt kell alkalmazni.  Fel kell hívni a figyelmet arra hogy  éjszakai/hajnali  hypoglykaemia előfordulhat, főleg 1-es típusú diabetes esetén. Használat előtt felrázandó!

Kevert: ebben az esetben gyárilag előkevert gyors hatású és NPH inzulint kapunk. A keverési arány lehet 25/75, 30/70, illetve 50/50. A 2-es típusú cukorbetegek esetében ajánlják, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 30 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák Hatáskezdetük a gyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Szuszpenziót képeznek, így adagolásuk előtt felrázandók.

 

Analóg inzulinok fajtái:

Ultragyors hatású: hatáskezdetük 5-10 perc, így már igen gyorsan kifejtik hatásukat, mely kb. 3 órán keresztül tart. Elsősorban étkezések után megnövekvő vércukorszint normalizálására használják, és a beadás után akár már azonnal el  kell kezdeni enni. Előnyük, hogy ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint a gyors hatású humán készítmények, valamint nem szükséges kisétkezéseket tartani, így elég a napi 3szori étkezés.

Hosszú hatású:  1-es típusban mindenképp,  valamint azoknak ajánlják, akiknél az NPH inzulinok éjszakai hipoglikémiát okoznak. Előnyük  hogy  hatásuk egész nap tart, így legtöbbször elég a napi egyszeri alkalmazásuk valamint ritkán okoznak hipoglikémiát . Lefekvéskor  adott bázis inzulinként is használható – mondja dr. Porochnavecz Marietta..

Kevert: előkevert  ultragyors hatású és belőlük készült NPH-inzulinnal kombinált készítmények: a keverési arány lehet 25:75, 30:70 és 50:50. Ezeket az inzulinkeverékeket is a 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 10 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetük az ultragyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Mivel szuszpenziót képeznek, adagolásuk előtt felrázandók.

 

Forrás: Cukorbetegközpont

Ez is érdekelhet:

Forrás: Cukorbetegközpont