Terhesség

Ilyen lesz a szülés, ha ikreket vársz

Minden szülés más, akkor is, ha ikrekkel vagy várandós. Mindenesetre jó, ha tudod, hogy nagyjából mire számíthatsz. Itt egy rövid kis összefoglaló.
2017. Október 04.

Ikerterhesség: mire lehet számítani szüléskor?

Biztosan kórházban fogsz szülni

Mivel ikerterhesség esetén nem engedik meg a szabályok az otthonszülést, ezért biztos, hogy kórházban fogsz szülni. Többek között azért is, mert így a személyzeten túl az orvosi eszközök is kéznél lesznek vészhelyzet esetén, vagy ha mégis császármetszésre lenne szükség. Elképzelhető, hogy míg a vajúdást a szülőszobán töltheted, addig a kitolási szakaszra áttolnak a műtőbe. Ezért jó, ha előre megkérdezed a kórházban, hogy náluk ez hogy működik, hol és hogyan zajlik pontosan a szülés.

Sokkal több szem szegeződik majd rád

Miközben az egy babát váró kismamák pocakjára egy magzatszívhang-monitor fejet csatolnak, addig rád minimum kettőt fognak. Ez lehetővé teszi, hogy az orvos és a szülésznő figyelemmel kísérhesse, hogyan reagálnak a babák az összehúzódásokra. Lehetséges, hogy a vajúdás elején még belsőleg ellenőrzik a magzati szívhangot, később viszont átváltanak külső vizsgálatra, ami nehezíteni fogja a mozgásod, hiszen egy géphez leszel kötve. Erre azonban mindenféleképp szükség van a hármótok biztonsága érdekében.

Lehet, hogy gyorsabb lesz a szülés

Kétszer annyi ideig tart a szülés, ha ikreket vársz? Nem feltétlenül. Gyakran még gyorsabb is lehet. Amennyiben természetes úton szülsz, valószínűleg hamarabb jutsz el a kitolási szakaszhoz.

De az is elképzelhető, hogy hosszabb lesz a szülés

Mikor két baba növekszik a pocakodban, előfordulhat, hogy a méhed annyira kitágul, hogy ez akadályozza az összehúzódásokat. Ha ez a helyzet, akkor elképzelhető, hogy lassabban tágulsz majd, ami meghosszabbítja a szülés lefolyását.

Tele lesz a szülőszoba

Az biztos, hogy unatkozni nem fogsz. A párodon, a szülésznőn, az orvosokon (ikerszülésnél két orvosnak kell jelen lennie) és a szülészeti személyzeten kívül, mindkét babát külön gyermekorvos és csecsemősnővér fogja ellátni születésük után.

Ahogy megérkezik az első baba, szinte azonnal jönni fog a második is

Ha hüvelyi úton szülsz, és minden simán megy, akkor az első baba mindössze 10-30 perccel fogja csak megelőzni a második csöppséget. A legtöbb anya arról számol be, hogy valójában a második gyerek kibújását szinte meg se érzik, az egész olyan gyorsan történik.Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A cikk a Whattoexpect összeállítása alapján készült.