Terhesség

Ilyen helyzetekben lehetnek az iker babák az anyaméhben

Az ikerbabák többféle módon is elhelyezkedhetnek az anyaméhben. Milyen magzati pozíciót vehetnek fel az ikrek, és hogyan befolyásolhatják az egyes helyzetek a szülést?
2022. Január 14.
Ilyen helyzetekben lehetnek az iker babák az anyaméhben (Kép: Getty Images)

Fejvégű és fejvégű pozícióban vannak

Amikor mindkét baba fejjel lefelé helyezkedik el (fejvégű pozíció), akkor valószínűleg az édesanya szülhet hüvelyi úton. Azonban időnként még akkor is kerülhet sor császármetszésre, ha mindkét ikerbaba ebben a pozícióban van, ha például a szülés közben a stressz jeleit mutatják, vagy ha valamilyen okból leáll a szülés – írja a whattoexpect.com.

Fejvégű és farfekvéses pozícióban vannak

A hüvelyi szülést tekintve ez a második legjobb lehetőség, egyéni mérlegelés alapján még dönthet úgy az szülésorvos, hogy hüvelyi úton születhetnek meg a babák. Ekkor az első baba fejjel lefelé helyezkedik el, és jó testhelyzetben van a szülés szempontjából. Ekkor az orvos képes lehet rá, hogy a második babát a farfekvésből fejvégű pozícióba helyezze, miután az első baba már világra jött.

Farfekvéses és fejvégű, vagy farfekvéses és farfekvéses pozícióban vannak

Ha az első baba farfekvéses, vagy mindkét baba ilyen pozícióban van, az orvos szinte biztosan császármetszést fog javasolni. Míg az ECV (externalis cephalicus versio) technika, amikor kívülről fordítják meg a babát működhet a farfekvéses egyedüli babánál, illetve esetlegesen meg lehet fordítani a második babát az ikreknél, amennyiben az első baba, aki fejvégű pozícióban volt, megszületett, az esetleges kockázatok miatt ez nem lehetséges, amikor a babák más testhelyzetben vannak a vajúdás és a szülés során.

Ferdefekvésű pozícióban van az első baba

Ha az első baba ebben a testhelyzetben van, az azt jelenti, hogy a feje ugyan lefelé van, de az anya csípője felé néz, nem pedig egyenesen a méhnyak felé. Egy baba esetén az orvos valószínűleg megpróbálná a baba fejét olyan pozícióba helyezni, ahova szükséges, de ez ikerterhesség esetén ez nem valószínű, hogy lehetséges.

A portál szerint ebben az esetben két dolog történhet: a ferde pozíció korrigálódhat az összehúzódások előrehaladtával (ami vezethet hüvelyi szüléshez), vagy a kezelőorvos javasolhat császármetszést, hogy elkerülje a hosszú, elhúzódó vajúdást, ami lehet, hogy nem is vezetne hüvelyi szüléshez.

Harántfekvésben és harántfekvésben vannak

Ebben az esetben mindkét baba vízszintesen fekszik az anyaméhben, nem pedig függőlegesen. Szinte minden ilyen esetben császármetszéssel születnek meg az ikerbabák.

Forrás: whattoexpect.com