Terhesség

Ilyen az otthonszülés

Lugosi Dórával beszélgetünk arról, hogyan zajlik az otthonszülésre készülő kismama várandóssága, valamint arról, mi történik otthon a szülés megindulását követően.
2021. Január 18.
Ilyen az otthonszülés (fotó: Getty Images)

Előző cikkünkben bemutattuk, milyen kockázati halmazt választ az a kismama, aki az otthonszülés mellett dönt. Részletesen kitértünk az otthonszülés alapvető feltételeire, kizáró okaira és az azt szabályozó kormányrendeletre is. Ebben a cikkben a harmadik otthonszülésére készülő Lugosi Dórával – akit az Instagram anyaközössége @elégjóanya Dóriként ismer – beszélgetünk arról, pontosan milyen is, hogyan zajlik az otthonszülésre készülő kismama várandóssága, valamint arról, mi hogyan történik otthon a szülés megindulását követően.

Nem kell vadidegenek előtt szégyenkezni

Azt, hogy az otthonszülést első sorban annak háborítatlansága miatt választják az anyák, már tudjuk. Lugosi Dóri ezt azzal árnyalja tovább, hogy mennyire más érzés lehet meztelenül, fájások között egy kórházban akár 6-10 idegen előtt vajúdni, összehasonlítva azzal, amikor a saját otthonában lehet a nő, olyanokkal körülvéve, akik fontosak számára, akiket jól ismer és akikben megbízik. “A biztonságérzetem pedig maximális volt mindkét otthonszülésemnél: tudtam, hogy mindennemű támogatást megkapok, nem sürgetnek, nem gyorsítják meg a szülést. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ha a bábám azt mondja, indulni kell a kórházba, akkor én egy pillanatig nem vonom kétsége a szavait és azt teszem, amit mond. Szerencsére idáig erre nem volt szükség.” Pedig, mint Dóri elmesélte, az első szülése igencsak elhúzódott és volt egy pont, amikor azt érezte, minden erejét felhasználta, nem tud többet tenni. “Csak arra tudtam gondolni, hogy most azonnal vegyék ki belőlem a kisbabámat. Azonban amikor rájöttem, hogy ehhez el kellene sétálni az autóig, bemenni egy kórházba, egyből elvetettem a gondolatot is. És csodák csodája, össze tudtam annyi erőt gyűjteni még, hogy megszültem a kisfiunkat” – idézi fel első otthonszülését Dóri.

Várandósgondozás otthonszülést tervező anyáknak

A várandósság kockázati besorolását – ami nem összetévesztendő a szülés kockázati besorolásával, amit a fent említett kormányrendelet szabályoz – a szülész-nőgyógyász orvos végzi el a terhesség megállapításakor minden kismama esetében. Amennyiben az anya várandóssága alacsony rizikójú, úgy nemcsak a szülészorvos láthatja el a várandósgondozást, hanem szülésznő is. Vagyis saját, választott bábája is végigkísérheti terhességében az otthon szülni tervező anyát. Vagy, ahogyan Dóri tette, az orvosi és szülésznői (bábai) modell hibrid kombinációját is választhatja a kismama.Dóri szülészorvost is bábai ajánlásra talált maga mellé: olyan szakembert keresett ugyanis, aki híve annak, hogy minél kevesebb beavatkozással történjen a szülés. Érthető módon, az így gondolkodó orvosának a szülésznői/bábai várandósgondozás ellen sem volt kifogása, abban teljes mértékben támogatta Dórit. “Általában a vérvételek eredményeivel kerestem fel a választott orvosomat, aki, amennyiben nem sokkal korábban szülésznőnél már jártam, további vizsgálatokat jellemzően nem is végzett. Ezeken kívül a genetikai vizsgálatokat végeztettem el pluszban – amiket akkor is külön kell intézni, ha valaki orvossal és kórházban tervez szülni. Ebben nincs különbség” – meséli a várandósgondozás tapasztalatait Dóri.

Mi történik a nagy napon?

Dóri első szülése kísérésére két bábát és egy dúlát kért fel, akiken kívül még a férjét tudta maga mellett a nagy napon. Rá mindenképpen számított, mert, amint mondta, ő biztos pont az egész folyamatban, akinek pusztán a jelenléte is megnyugtató számára. “A szülés beindulásakor a kísérők megérkeztek, hoztak magukkal három nagy bőröndöt, benne minden fontos eszközzel. Ezt követően végig úgy segítettek, hogy nem mondtak semmit. Ha valamit tenniük kellett, például szívhangot vizsgáltak, előtte megkérdeztek róla. Semmiben nem zavartak meg” – eleveníti fel az otthonszüléseit Lugosi Dóri. Amikor pedig a baba világra jött, azonnal az édesanya mellkasára tették őt a segítők. “Úgy is vizsgálták meg, hogy mellettem tartották végig – ez számomra is meglepetés volt. Az APGAR értékek felmérésekor tapasztalatlanul kérdeztem az első szülésemkor, hogy jó, de hova viszik vizsgálni a gyermeket? Mire nevetve felelték, hogy nem viszik el mellőlem sehova – és ez valóban így is történt.” A bábák pedig nemcsak a baba-mama egység megőrzésére figyelnek oda, de arra is, hogy a köldökzsinórt minél később vágják csak el. Huszonnégy órán belül pedig neonatológusnak kell látnia az újszülöttet, őt természetesen a szüléskísérők értesítik.

A szülés és születés egyszerűen humánus

“Túl azon, hogy az újszülöttet nem veszik el ilyenkor az édesanyától, ruhákba sem öltöztetik őt, fürdetéssel sem zavarják meg az adaptációban. Otthonszülésnél melegre fűtött szobába érkezik a kisbaba, nem fázik meztelenségében sem” – avat be a körülmények részleteibe Dóri. Sőt, nemcsak az anya, de az apa bőrkontaktusa is biztosított a babával, az első pillanattól kezdve. Az ő egységüket otthon senki és semmi nem zavarja meg. Dóri és férje az újszülött babájukkal a saját szobájukban, a saját otthonukban voltak, a saját ágyukban fekhettek. A bábák és a dúla 5-6 órát töltöttek még ott, minden papírmunkát elintéztek, majd elmentek. “Miután már csak mi maradtunk otthon, emlékszem, a férjem friss péksüteményt hozott nekem a közeli pékségből. Amikor a kisfiunk elaludt, csendesen sorozatot néztünk és nyugodtan tudtam pihenni a családom körében” – meséli Dóri a szülést követő első néhány óra eseményeit.