Terhesség

Ikrekkel várandósan esett teherbe a kismama

A kismama harmadik gyermeke is megfogant valamivel több mint egy héttel azután, hogy megtudta, ikrekkel várandós.
2021. Január 06.
A fotó illusztráció. (Forrás: Getty Images)

A szuperfetáció egy ritka esete, amikor egy önálló petesejt is megtermékenyül, napokkal vagy hetekkel azután, hogy az édesanya már gyermeket vár. Ez történt a TikTok-on @TheBlondeBunny1 néven ismertté vált kismamával is, akinek több mint 235 ezer követője van. Egy videójában, amelynek több mint 5,2 millió megtekintése van, elmagyarázta, mi is történt – írja a Nypost.com.

Tudtuk, hogy két különálló terhességről van szó” – mondta el a videóban. “Amikor peteérésed van, az 24 órán át tart. A spermiumok pedig akár 3-5 napig is életben maradhatnak a szervezetedben. Tehát az első két babánk 10-11 nappal idősebb, mint a harmadik.”

Mi az a szuperfetáció?

A szuperfetáció rendkívül ritka a Medicinenet.com szerint. A magzatoknak különböző a gesztációs kora, és az esedékesség napja is eltérő lenne. Szuperfetáció esetén egy második, új terhesség következik be egy kezdeti terhesség alatt. Egy másik petesejtet is megtermékenyít a hímivarsejt, és az elsőhöz képest napokkal vagy hetekkel később ágyazódik be a méhbe. A szuperfetációból született babákat gyakran ikreknek tekintik, mert ugyanazon a napon születnek – írja a Healthline.com.

Az orvosok meg akarták erősíteni, hogy valóban szuperfetációról van-e szó, nem pedig felszívódó ikerterhességről, vagy alultáplált babáról, ezért kéthetente vizsgálják ultrahanggal a kismamát. “Egészen biztos, minden mérföldkövet elért, amit el kellett, egészséges ütemben fejlődik, csupán 10-11 nappal az első két babát követően” – mondta az édesanya.

Ikrekkel várandósan esett teherbe a kismama

Forrás: @TheBlondeBunny1 TikTok/nypost.com

A kismamánál a hormonok nem akadályozták meg az újabb peteérést, ezért történhetett, hogy ismét teherbe esett. Egy másik videóban elmondta, hogy a nyákdugó még nem alakult ki, ez lehetővé tette a második várandósságot.

A Daily Mail írja, hogy a kismama más videóiban kifejtette, hogy gyermekei természetes úton fogantak meg, termékenységi gyógyszerek nélkül.

“Havonta kétszer hiperovulálok, így teherbe estem azután, hogy az ikrekkel már várandós voltam. A terhességi hormonok állítólag megakadályozzák az ovulációt. Nálam nem tették” – idézi a lap a kismamát.

Ugyan a babák más időpontokban fogantak, de elég közeli időpontban ahhoz, hogy a születésnapjuk ugyanaz legyen. Az anyuka szerint bár két különálló terhességről van szó, hármasikrek lesznek, mert ugyanazon a napon születnek majd, és egy nap majd elmesélik nekik a történetüket. “Azt akarom, hogy tudják. Ez egy különleges, egyedi körülmény” – fogalmazott a kismama.