Terhesség

Ikerként lettek ikreim

Bár rendszerint hamar fény derül az ikres babavárásra, olvasónknál ez nem így történt.
2021. Október 19.
A kép illusztráció. (Fotó: Getty Images)

“Nekem is ikertestvérem van, de az én ikertestvérem fiú. Már az furcsa volt, amikor elmentem orvoshoz és megállapította, hogy terhes vagyok, és nem egy baba volt hanem kettő! Általában már nagyon hamar kimutatja a terhességet a teszt, ha valaki ikerterhes. Nálam azonban már 7 hét is eltelt, mire kiderült hogy terhes vagyok.

Nagy sokk volt, mind nekem, mind a férjemnek.

Elkezdtem utána nézni a dolgoknak és olvastam egy cikket, ami szerint ha valakinek ikertestvére van, aki fiú, azoknál a lány ikernél kétszer nagyobb az esélye annak, hogy neki is ikrei lesznek.

A 9. terhességi hétnél volt egy kis galiba – akkor több sárgatest hormont kellett szednem, hogy ne legyen baj. Majd szépen nyugodtan teltek a hónapok.

A 25. hétben a cukorterhelés vizsgálat eredménye elég magas lett, ezért diétáznom kellett. Ezzel nem is volt gond

A problémák a 27. hétnél kezdődtek. Akkor begörcsöltem, mentővel vittek be a kórházba, ahol egy hetet töltöttem, és kaptam tüdőérlelőt a babák miatt.

Ezután orvost váltottam, mivel az előző fogadott orvosom nem felelt meg az elvárásaimnak.

Szigorú ágynyugalmat írtak elő, amit be is tartottam, de a 33. héten ismét begörcsöltem. Az akkori orvosomnak nagy hálával tartozom, és a pápai szülészeti osztálynak is. Ott nagyon jó kezekben voltam, és készséges, kedves empatikus nővérek vettek körül.

A 36. héten mindenhol vizesedni kezdtem, ami nagyon magas vérnyomással párosult. Így a 37. hét+1. napon, reggel 7:15-kor azt mondta az orvosom, hogy meg kell császározni.

2020. április 20-án, hétfőn 10:25-kor megszületett az egyik lányom, Sára, 2650 grammal és 50 centiméterrel. 10:27-kor pedig megszületett a másik lányom, Lili, 2550 grammal és 50 centiméterrel.

A császármetszés nem egy kellemes dolog – én nem kívánom senkinek. Utána furcsa érzés volt, hogy nem tudtam mozgatni a lábamat. Mivel a lányok kicsit besárgultak, ezért csak vasárnap mehettünk haza.

Még egyszer csak azt tudom mondani hogy hálával tartozom a Pápai Gróf Eszterházy kórház szülészeti osztályának.

Azóta a lányok nagyon szépen gyarapodnak.”

Ahogy a healthline.com cikke is írja, számos tényezőtől függ, hogy mekkora az esélye annak, hogy valakinek ikrei születnek, többek között attól is, hogy egy- vagy kétpetéjű ikrek születtek-e már a családjában korábban, illetve, hogy az anya családjában vagy az apa családjában születtek korábban ikrek. Az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság (The American Society for Reproductive Medicine) szerint az anya családtörténete jelentősebb tényező lehet, mint az apáé: egy nem-egypetéjű iker nőnél 1:60 az esélye annak, hogy ikreket szül, míg egy nem-egypetéjű iker férfinál 1:125 az esélye annak, hogy ikreknek lesz az édesapja.

A healthline.com hozzáteszi, hogy korábban azt hitték, hogy az egypetéjű ikrek születése véletlenszerű – nem genetikai eredetű. Mostanra azonban egyes tudósok úgy vélik, hogy genetikai tényezői is lehetnek ennek, és a családi halmozódás is növelheti az esélyét annak, hogy egypetéjű ikrek szülessenek. De ennek ellenére is ritka az egypetéjű ikrek születése, ugyanis 1000 születésből nagyjából 3-4 lehet egypetéjű iker.

Ti meséltétek – Te is elküldheted a történetedet!

Ha Te is szeretnéd elküldeni a neveddel vagy név nélkül a szüléstörténetedet, a várandósságoddal vagy a gyermekeddel/gyermekeiddel kapcsolatos történetedet, pozitív vagy tanulságos tapasztalataidat, ezt megteheted az [email protected] email címen.