Terhesség

Így talált kerülőutat a szülészeti hálapénz

Tavaly kivezették a magyar egészségügyből a hálapénzt. Ennek egyik legnagyobb vesztese a szülészet lett. Valódi reform hiányában azonban a hálapénz rendszere kerülőutakon ugyan, de fennmarad.
2022. Január 24.
Így talált kerülőutat a szülészeti hálapénz (fotó: Getty Images)

A hálapénzfizetés oka a szülészetben az, hogy jobb ellátást kapjon a kismama és, hogy a választott, fogadott orvos és szülésznő rendelkezésre álljon akkor, amikor a szülés beindul. 2021-ben azonban hivatalosan betiltották a hálapénzt, büntethetővé vált az is, aki adja, és az is, aki elfogadja, ezzel párhuzamosan az orvosok bérét megemelték. 2021. március elsejétől az addig közalkalmazottként dolgozó egészségügyi szakemberek jogi státusza “egészségügyi szolgálati jogviszonyra” változott, amivel korábbi jogaik egy részét elvesztették – hívja fel a figyelmet a 24.hu cikke.

A valódi reformok azonban elmaradtak a szülészeti ellátásban és attól, hogy büntethetővé vált a hálapénz intézménye, még mindig sokan érzik úgy, hogy jobb szolgáltatást szeretnének vásárolni és a másik oldalon is sokan tartják indokoltnak. A hálapénz így utat talált. A 24.hu háttérbeszélgetéseket folytatott a témában és az érintettek több módszert is felsoroltak.

“Van olyan lehetőség, hogy a borítékot nem a kórházban adják át. Előfordul, hogy a pénzt a hivatalosan átadható összeghatárú (jelenleg maximum 8370 forintos) ajándékba rejtik. Néhány helyen a szülészeti osztály véleménye szerint az orvosválasztás mégiscsak működik Magyarországon, amiért ellentételezés jár: az orvos ezeken a helyeken tehát választható, ám annak informális költségvonzataival együtt. A legegyszerűbb megoldás persze az, hogy a szükségesnél gyakrabban hívják be a várandóst a magánellátásba, ahol így részletekben és számla ellenében ugyan, de végül mégis befizetheti a korábban egy összegben a szülés után átadott a hálapénzt.”

Persze, hogy nem tűnt el a hálapénz. Kiszámlázom. Ennyi – mondta a 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő szakember, hozzátéve, nem is biztos, hogy jelen tud lenni a szüléskor, kivéve a programozott császármetszést.

Ezzel párhuzamosan, de ettől nem teljesen függetlenül, egyre több orvos megy át a magánellátásba és azok, akik meg tudják fizetni a magánkórházak szülészei tarifáit, azok ott fognak szülni. A magánellátás díjai azonban megfizethetetlenek a társadalom széles rétegei számára. Ha pedig egyre több szakember megy el az állami szférából, akkor az tovább gyengül, szakember hiány lép fel és ezt a szülő nők érzik meg leginkább, de maguk az orvosok is.

A hálapénz kivezetése valódi reformok nélkül tovább mélyített olyan strukturális problémákat, amelyek miatt a hálapénzhez szorosan kötődő orvosválasztásra továbbra is jelentős igény van – írja a lap. Az egyik oldalon lesznek azok, akik meg tudják fizetni a jó, humánus, korszerű szülészeti magánellátást, a másik oldalon pedig azok maradnak, akik nem tudnak fizetni, de félő, hogy ők korszerűtlen ellátást kapnak. Ezért lenne nagyon fontos, hogy végre valódi, átfogó, korszerű és egységes szülészeti reform szülessen meg.

Forrás: 24.hu