Terhesség

Így mondd el a főnöködnek, hogy várandós vagy!

Egy fontos bejelentés, amitől sokan tartanak. Segítünk!
2021. Szeptember 09.
Értekezlet után...? - Fotó: Getty

Gyermeked lesz! Először is gratulálunk! Tudjuk, hogy szíved szerint mihamarabb tudatnád az egész világgal (vagy legalábbis a Facebook-ismerőseiddel), de a mother.ly portál szakértői azt ajánlják, először gondold át, hogyan jelentsd be a dolgot a munkahelyeden.

1.      Légy tisztában a jogaiddal!

Nem kell szakértővé válnod, de azért ismerd meg a jogi alapokat. Sokkal magabiztosabb leszel ezen az érzékeny beszélgetésen, ha eleve egy háttértudással lépsz be a szobába, és nem a HR-t próbálod kérdezgetni a lehetőségeidről. Fontos tudni, mit biztosít az állam, de azt is, hogy mit ígér a cég, ha egyáltalán van ilyen jellegű rész a humánpolitikájában.

2.      Először a főnöködet avasd be, akkor is, ha a kollégáid egyben a barátaid

Ugye, nem akarod, hogy a főnököd valaki mástól tudja meg a gólyahírt, netán egy Facebook- vagy Instagram-bejegyzésből? Ha úgy érzed, készen állsz a hír nyilvános megosztásával, először is a főnöködnek szólj, majd beszélj a HR-rel, végül jöhet a közösségi média. Már csak azért is ez a helyes sorrend, mert a főnöködnek kellemetlen lehet rákérdezni a dologra, ha esetleg már van valami információja mástól. Hiszen a jog szerint nem firtathatja az efféle szándékokat.

3.      Gondold át az időzítést!

A legtöbb nő valamikor az első trimeszter végén, a második elején közli a tényt a munkáltatójával. Részben azért, mert ilyenkor már a vetélés kockázata csökken, illetve nemsokára látszódhat is már valamekkora pocak. Ám ha épp fontos üzlet, projekt, netán teljesítményértékelés van kilátásban, érdemes ezeket lezárni előbb. A túl hosszú kivárással azonban vigyázzunk, hiszen úgy korrekt, ha hagyunk elég időt arra, hogy a pótlásunkat megoldják.

4.      Csakis személyesen

Érdemes az ilyesmit szemtől szemben intézni, már csak azért is, hogy felmérjük a valós reakciókat. Egyelőre elég szűkszavúan nyilatkozni, azt, hogy meddig szeretnél otthon lenni, ráér később is megbeszélni, hiszen még te sem tudod, hogyan alakulnak a dolgaid a következő hónapokban.

5.      Légy nyugodt!

Ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni. A dolgozó anyák ilyenkor attól tartanak, hogy nem tartják majd őket elég lojálisnak, ezért többnyire szoronganak, ez érthető. Ugyanakkor az aggódás egyáltalán nem segít, felesleges rá energiát pazarolni. Ha te pozitívan tekintesz a változások elé, mások is hajlamosak lesznek inkább örülni a hírnek.

6.      Beszélj a körülötted dolgozó szülőkkel!

Segíthetnek a tapasztalataikkal, és vélhetően azt is elmesélik majd, milyen előnyöket jelent számukra a munkában az, amilyen képességekre – erőforrások elosztása, logisztika, türelem, időgazdálkodás… – szert tettek az anyaság, apaság által.