Egyéb

Így kell igazolni a terhességet a babaváró hitelnél

A babaváró hitel egy szabad felhasználású, maximum 10 millió forint felvehető összegű kölcsön gyermeket tervező, illetve váró házaspároknak. Hogyan lehet igazolni a babaváró hitel esetén a terhességet?
2022. Augusztus 17.
Így kell igazolni a terhességet a babaváró hitelnél (Fotó: Getty Images)

A babaváró kölcsön törlesztését a támogatásról szóló, 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet a babaváró támogatásról nevű rendelet alapján. A futamidő legalább 5 év, de nem lehet több, mint 20 év, a törlesztőrészlet pedig legfeljebb havi 50 ezer forint a kamattámogatási időszak alatt. Második gyermek születése esetén a még fennálló kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű, harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű, vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosult a házaspár.

Fontos tudni, hogy amennyiben a kölcsön igénylését követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, akkor a teljes futamidőre kamatmentességet kapnak a hiteligénylők. Továbbá, ha kérik, lehetőségük van a törlesztés 3 éves felfüggesztésére is – ez alatt nem kell semmit fizetnünk, és ezekkel az évekkel a futamidő automatikusan meghosszabbodik. A második gyermek születésénél pedig ismét újabb 3 évig nem kell törleszteni.

A kamatmentességgel tehát csak akkor lehet élni, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül megszületik az első gyermek. Míg törlesztés szüneteltetésére vonatkozóan azt írja a rendelet, hogy a támogatott személyek jogosultak a törlesztés szüneteltetésére a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában vagy azt követően fennáll, és a magzat legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét.

Itt merül fel a kérdés, hogy mivel lehet igazolni a terhességet?

A babaváró hitel kölcsönszerződése tartalmaz egy nyilatkozatot a támogatott személyektől, amelyben vállalják, hogy a várandósság betöltött 12. hetét és a szülés várható időpontját igazolják a várandósgondozási könyvvel vagy a kezelőorvos által kiállított, meghatározott tartalmú igazolással – ez utóbbinak a pontos tartalmát a kormányrendelet 2. melléklete részletesen tartalmazza.