Terhesség

Így hat a babára a pocakban, ha a kismamának jó a kedve

Vannak édesanyák, akik állítják, kisbabájuk felismernek bizonyos dalokat az anyaméhben, reagálnak az édesapa hangjára vagy bizonyos zajokra. De mi a helyzet például azzal, amikor a kismama nevet?
2020. Július 30.
Így hat a babára a pocakban, ha a kismamának jó a kedve (Fotó: Getty Images)

A Family Today szerint, amikor a kismama nevet, a baba fizikailag fel-le ugrál, mint egy trambulinon. De a nevetésnek nagyon pozitív hatása is van a magzatra nézve. Dr. Camille Hoffman, a denveri Szent József Kórház szülész-nőgyógyásza, aki a születés előtti mentális egészséget vizsgálja, kutatja, elmondta a Romper.com-nak, hogy azoknak az édesanyáknak, akik pozitívabb hozzáállást mutatnak a terhesség idején is, kevesebbet szoronganak és vidámabbak, később gyermekeik is kevésbé lesznek szorongóak, és könnyebben küzdenek meg a stresszel. A túlzott prenatális stressz viszont olyan hatással lehet a gyermekre, amely később formálja a temperamentumát, és hajlamosabbá teszi a depresszióra. A szakember szerint mindenki életében vannak olyan tényezők, amelyek stresszt váltanak ki, de a képesség arra, mennyire tud valaki megküzdeni a stresszel, illetve mennyire ellenálló a stresszel szemben, javulhat azáltal, ha az édesanya hangulata, kedve jó a babavárás hónapjaiban.

Ha valaki éppen stressz alatt áll, a szakember szerint a pulzusa változatlanul szapora, de ha nyugodt, a szívverése sokkal rugalmasabban változó. Azoknak az emberek, akik meditálnak, mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatokat végeznek, kiváló a szívfrekvencia-variabilitása (HRV) – az egyes szívverések közötti időbeli eltérések mérőszáma a Harvard Health szerint, ami az idegrendszer általános működését és egyensúlyát jelzi. Amikor egy lehangolt személy pedig kezdi magát jobban érezni, a szívverésében is kimutatható változás.

Hoffman és csapata HRV-tesztet végeznek a kismamákon és babáikon, és lenyűgöző eredményeket tapasztaltak az ultrahang-vizsgálat során: amikor az édesanya a képernyőn nézte a csecsemőt, a HRV érték javult. Tehát amikor megnyugodott, az azonnal pozitívan hatott az egészségére is, a változás azonnal megmutatkozott az autonóm idegrendszeri működésében. Ez pedig a baba egészségére nézve is jót jelent, hiszen szorosan kötődik az édesanya idegrendszeréhez.

Hogyan enyhítheti a stresszt a kismama?

Erre kiválóan alkalmas lehet a kismama jóga, a nyújtó- és légzőgyakorlatok, meditációs applikációk. Ha pedig ennél nagyobb segítségre van szükség, érdemes megfontolni egy terapeuta felkeresését is.Forrás: romper.com