Terhesség

Hüvelyi folyás a terhesség alatt: mit jelent a színe?

A terhesség alatt megváltozik a hüvelyváladék színe, állaga és mennyisége is. Ez általában semmilyen káros folyamatot nem jelez, de időnként előfordulhat, hogy betegség áll a háttérben.
2018. Október 28.
A hüvelyi folyás nagyobb bajra is utalhat

A leglátványosabb változás – természetesen a megnövekedett mennyiségen kívül, mely gyakran a terhesség egyik első jele – a hüvelyváladék színének megváltozása. A váladék lehet fehér vagy áttetsző, sárgás-zöldes, szürke, barna, rózsaszín, sőt piros is. Az egészséges hüvelyváladék áttetsző vagy tejesen fehér, és nincs erős szaga. Ha azonban ez változik, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni! A nagyobb mennyiségű, áttetsző, zselés állagú folyás ugyanis akár koraszülésre is utalhat.

Fehér, darabos folyás

A fehér, darabos, túróra emlékeztető állagú váladék nagyon gyakran gombás fertőzés tünete. Ezek egyébként is elég gyakoriak, de a várandósok szervezete fokozottan fogékony lehet rájuk. A gombás fertőzés egyéb jele lehet pl. a viszketés, az égő vagy csípő érzés is.

Sárgás vagy zöldes folyás

Ezek az ijesztő árnyalatok gyakran akkor jelentkeznek, ha valamilyen szexuális úton terjedő fertőzés (pl. chlamydia) támadja meg a szervezetet. A sárga vagy zöldes váladék mellett a nemi szervek kipirosodása, viszketése is kialakulhat, de az is lehet, hogy a normálistól eltérő váladékon kívül nincs semmilyen tünet. A nemi úton terjedő betegségek nagyon súlyos komplikációkat okozhatnak, az anyára és a magzatra egyaránt veszélyesek.

Szürke folyás

A szürke váladék bakteriális fertőzés tünete. A normálistól eltérő szín mellé kellemetlen, halra emlékeztető szag is társulhat, mely szexuális együttlét után még erősebb.

Rózsaszín folyás

A rózsaszín hüvelyváladék tekinthető teljesen normálisnak és gyakorinak, de kórosnak is. A terhesség első heteiben vagy éppen utolsó napjaiban a beágyazódás, illetve a közelgő szülés előjele lehet. Ugyanakkor rózsaszínes folyás jelentkezhet méhen kívüli terhességnél vagy spontán vetélés előtt. Nem kell azonban pánikba esni, egy 4500 nő bevonásával készült kutatásból ugyanis az derült ki, hogy az 1-2 napig tartó, kis mennyiségű rózsaszín folyás nem függ össze a spontán vetélés magasabb rizikójával.

Élénkpiros folyás, vérzés

A piros színű váladék – vagyis a vérzés – mindenképpen azonnali orvosi vizsgálatot igényel, főleg akkor, ha erős, darabos, és alhasi görcsök vagy fájdalom kíséri! Ez ugyanis spontán vetélésre vagy méhen kívüli terhességre, a terhesség későbbi szakaszában koraszülésre egyaránt utalhat. A pirosas színű folyás ugyanakkor a beágyazódást is kísérheti, de fertőzés tünete is lehet. Forduljunk orvoshoz, ha ezt tapasztaljuk!

(via)

Ez is érdekelhet: