Terhesség

Hogyan változik a magzat mozgása a terhesség alatt?

Ahogy halad előre a terhesség, úgy változik a magzat mozgása. Egyes magzatok többet, míg mások kevesebbet mozognak, nincs két egyforma magzat aktivitás szempontjából.
2019. Január 08.
Hogyan változik a magzat mozgása a terhesség alatt?

Vannak aktívabban és kevésbé aktívan mozgó, rugdosó magzatok. A magzat mozgásának érzékelése attól is függ, hogy hogyan helyezkedik el a méhben. A kismamák kb. a terhesség 16. hetében érzékelik először a magzat mozgását, de erre sincsenek szabályok, mások csak a terhesség 18-20. hetében. A magzat már korábban is mozog, nyújtózkodik, maximum az anya még nem érzékeli azt. Az viszont fontos, hogy ha már érzékeltük a baba mozgását, akkor folyamatosan érezzük azt, a terhesség végén is. Fontos az is, hogy a magzat mozgása, rúgása folyamatosan érzékelhető legyen az anya számára, ezek a jelei annak, hogy a baba jól van.

Lássuk, hogyan változik a magzat mozgása a terhesség során!

16-19. hét

Ebben az időszakban kezded észrevenni a magzat mozgását: finom, szelíd érzés, mintha buborék pukkanna. Többedik terhesség esetén általában korábban érzékeli az anya a mozgást, mint első terhességnél.

20-23. hét

Gyengéd rúgások és ismétlődő rángatózáshoz hasonlatos érzés- különösen, ha a baba csuklik is. A mozgás fokozatos erősödik és intenzitása sokszor napszak függő, általában az esti órákban fokozottabb.

24-28. hét

Akár 750 ml magzatvíz is körülöleli már a magzatot, a hely pedig bőséges, ezért elegendő tere van a szabad mozgáshoz. Hirtelen zajoktól akár ugrásszerű mozgást is érezhet a kismama.

29-31. hét

Ez idő alatt a magzat hajlamosabb kisebb, élesebb és határozottabb mozgásokat végezni. A kismama érezheti a magzat végtagjainak nyomását.

32-35. hét

A magzat mozgása erőteljes, gyakorisága növekszik és egyben lassul is az egyre szűkösebb helyen.

36-40. hét

A babák többsége már fejjel lefelé helyezkedik el. Sok kismama érzi úgy, mintha egy dinnye nyomást gyakorolna a medencefenékre.Ahogy a terhesség előrehalad, a baba nő, a mozgása is változik. “Teljesen rendben lévő, ha a kismama érzékeli a magzat mozgásának változását, ahogy halad az idő – írja a Babycentre. De a terhesség egésze alatt érzékelni kell a mozgást, egészen addig, amíg megindul a szülés, sőt a vajúdás alatt.”A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a magzatmozgás számolás helyett érdemes a mozgás mintázatára figyelni és tudni, hogy mi nevezhető normálisnak és mi nem. Persze mindig lesz olyan, amikor a baba mozgása nem észlelhető, például, amikor alszik, vagy csak pihen.(Cikk forrása: mirror.co.uk)Kapcsolódó cikkeink magzatmozgás témában: