Terhesség

Hogyan változik a köldök a terhesség során?

A terhesség alatt a köldök számos változáson keresztülmehet. Mi számít normális változásnak, és mi adhat okot az aggodalomra?
2020. Szeptember 03.
Hogyan változik a köldök a terhesség során? (Fotó: Getty Images)

Kidudorodó köldök

A terhesség alatt a köldök néha kidudorodik a has tágulása miatt, a Verywell Family szerint. Ez abban az esetben is megtörténhet, ha addig egész életedben befelé forduló köldököd volt. Ez általában átmeneti állapot, amely ellen nem lehet mit tenni. Néhányan tapasszal leragasztják ilyenkor a köldököt, hogy ne látszódjon át a ruhájuk alatt.

Ha ilyen változáson megy át a köldököd, érdemes lehet az orvosodat megkérni, hogy ellenőrizze, nincs-e sérved. Ez ugyanis néha kialakulhat a terhesség alatt vagy a szülés után.

Ellaposodó köldök

A köldök változhat úgy is, hogy ellaposodik, besüllyed a hasba, ahogy az tágul és feszül rajta a bőr. Ez a változás normális, és a köldök általában újra a régi lesz, miután a baba megszületett. A köldök ellaposodása nem ad okot az aggodalomra.

Miért viszket a köldök?

A hasi bőr viszketése, különösen a köldök környékén meglehetősen gyakori a várandósság idején. Ahogy a bőröd nyúlik, úgy irritálódhat, ez okozza a viszketést. Ez a tünet is teljesen normális, és általában csak ideiglenes. Tartsd mindig tisztán a köldök környékét is, és ha szükséges, hidratáld testápolóval. Ha ez nem segít, érdeklődj az orvosodnál, milyen krémet használhatsz a viszketés enyhítésére.

A köldök viszketése nem összetévesztendő a PUPP (polimorf terhességi kiütés) nevű bőrbetegséggel, amely nem csak a köldök környékén jelenik meg, hanem a hason és a comb felső részén is, és csalánkiütésszerű, apró göböcskékkel, hólyagokkal jár együtt. Ha felmerül a PUPP gyanúja, mindenképpen fordulj az orvosodhoz.

Mitől fájhat a köldök?

A kismamák időnként fájdalmat is tapasztalhatnak a köldökben, amelynek lehet az oka a hasi bőr megnyúlása, de eredhet a hasizmokból is. Ha fájdalmat tapasztalsz, azt mindig jelezed az orvosodnak. Ha szúró fájdalmat tapasztalsz, ami 1 perc elteltével sem múlik, értesítsd haladéktalanul az orvosod.

Ki kell venni a köldökpiercinget a terhesség idejére?

Vannak, akik az orvos javaslatára eltávolítják a piercinget a köldökből a várandósság idejére. A Verywell Family szerint a hasi bőr megnyúlásakor a köldök bőre akár be is repedhet ott, ahol a piercieng van.

A has méretétől, a bőrtípustól, a köldök formájától és az ékszer méretétől is függ, benn maradhat-e a köldökben a piercing a terhesség során. Vannak kismamák, akit zavar a várandósság során, ha bent marad a piercing, míg másokat nem – ez teljesen egyénfüggő. A vizsgálatok és a szülés idejére érdemes eltávolítani a köldökpiercinget. Akinek a köldöke szinte teljesen eltűnik a terhesség vége felé, annak is érdemes egy időre megszabadulnia az ékszertől, mert okozhat gyulladást, repedést, váladékozást.

Forrás: verywellfamily.com