Terhesség

Hogyan támogathatod a partnered a terhesség alatt?

A terhesség az egyik legizgalmasabb és legörömtelibb időszak egy pár életében, de egyben az egyik legstresszesebb is. Fizikai és érzelmi hullámvasút a kismama számára, amikor mindennél fontosabb a támogató környezet.
2020. Szeptember 20.
Hogyan támogathatod a partnered a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

Ha a pároddal babát vártok, akkor biztosan érdekel, hogy neked mi lesz a szereped ebben az egészben. A legfontosabb dolog, amit tudnod kell a terhességről, hogy hogyan tudsz támogató partnere lenni a várandós kismamának.

Mit jelent a támogatás?

Mindenekelőtt azt, hogy tájékozódj, tudj meg minél többet a terhességről, a szülésről, születésről, vegyél részt a folyamatban és legyél jó hallgatóság. Fogadd el, amit kér a partnered, legyen az például egy furcsa étel egy furcsa napszakban.

Miért fontos a támogatás? Manapság minden eddiginél jobban be tud vonódni, részt venni a leendő apa a terhesség folyamatában. Nagyon sokféleképpen lehet becsatlakozni a folyamatba, például már azzal is, ha felhagysz valamilyen rossz szokásoddal, mondjuk abbahagyod a dohányzást. De ennél többről is szó van. A leendő apa részvétele pozitív hatással van nemcsak a párkapcsolatra, hanem a várandós nő egészségi állapotára és általános jólétére is.

A verywellfamily.com cikke felidézi a Journal of Women’s Health szaklapban megjelent tanulmányt, amely megállapította, hogy azok a nők, akiket partnere a terhesség alatt nem támogatott, jobban szorongtak, depresszióról számoltak be, és nagyobb valószínűséggel dohányoztak mint azok a kismamák, akiket támogatott a párjuk.

Egy másik, a Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a partner érzelmi és anyagi támogatása milyen hatással volt az anyák terhesség alatti stressz szintjére. Az érzelmileg bevonódó és anyagilag támogató partner jelentősen korrelált az anyák stressz-szintjének csökkenésével. Ezen kívül a partnerek részvétele a terhesgondozásban, az orvossal történő találkozásokban szorosan összefüggött az anyák stressz-szintjének csökkenésével.

Mint a kutatók rámutattak, a kismamák mentális egészsége közvetlen hatással van az egészségükre. “Az anyák által a terhesség alatt észlelt stressz – írják a tanulmány kutatói – káros hatásokhoz vezethet, olyanokhoz, amelyek veszélyeztethetik az anya és a magzat testi és lelki egészségét.”

Hogyan támogathatod a partnered?

Sokan szeretnék támogatni a párjukat, de bizonytalanok abban, hogyan tegyék. Bizonytalanok abban, hogy partnerük mire vágyik, mire van szüksége és mi a legjobb módja a részvételüknek.

Először is, soha nem árt kérdezni. Az első lépések egyike a nyílt kommunikáció arról, hogy a kismamának milyen igényei vannak a terhesség egyes szakaszaiban.

4 támogató tipp

Tudj meg minél többet

A tudás hatalom, és minél többet tudsz meg arról, mi történik a párod testében, hogyan befolyásolhatja érzelmi és fizikai állapotát a terhesség, milyen kihívásokkal nézhetnek szembe, annál jobban tudod segíteni és támogatni őt. Ugyanez vonatkozik a magzat egészséges fejlődésére, valamint arra, hogyan készülj fel a szülésre és a szülés utáni időszakra.

Néhány kitűnő forrás a tanuláshoz:

Terhességgel kapcsolatos könyvek: A jó kis, régimódi terhességről szóló könyvek, fantasztikus források. Gyakran részletes illusztrációk, fotók mutatják be a terhességet, valamint hasznos, a terhességet hétről hétre bemutató fejezetek.

Szülés felkészítők: Részt vehetsz a csoportos órákon, vagy akár privát órákon is. Ha valami aggaszt, módod van kérdezni olyan szakemberektől, akik mindent tudnak a szülésről.

Más szülők: Ha van olyan barátod, aki kisgyerekes, kisbabás szülő, nemrég lett gyerekük, akkor kérdezz tőle bátran. Vagy csak beszélgessetek a kihívásokról, az örömökről, amelyek őket érik. A barátaid sok olyan dolgot is elmesélhetnek, amik nincsenek benne semmilyen szakirodalomban.

Részvétel

A támogatás egyik legfőbb módja, hogy jelen vagy. Jelen vagy fizikailag is: te is elmész a várandósgondozás során az orvoshoz a pároddal, te is véleményt alkotsz arról, hogy milyen magzati szűrővizsgálatokon vegyetek részt, hol szüljetek.

Beszélgetés

A nyílt kommunikáció azt jelenti, hogy a partnered úgy érzi, bármit megoszthat veled, még a rázósabb dolgokat is.

A terhesség különféle érzelmet hoz a felszínre, akár fájdalmas korábbi emlékeket, félelmeket is. Ha bátran, őszintén feltárhatja előtted mi játszódik le benne, mert biztos abban, hogy értőn meghallgatod, akkor ezzel már nagyon sokat tettél, érzelmileg is megtámogattad a párod.

Tedd fel a megfelelő kérdéseket

Nem várható el tőled, hogy mindig mindet tudj. Ne félj kérdezni. Ugyanakkor biztos úgy érzed, hogy terhelni sem akarod a párod. Ebből sokszor az következik, hogy a kispapák mindent ráhagynak a párjukat, mondják meg ők mi hogy legyen. A támogatás azonban proaktivitást is jelent. Erre akkor leszel képes, ha sokat megtanulsz a terhességről és a szülésről. Ezzel vissza is értünk ahhoz a ponthoz, hogy mennyire fontos képezni magad.

Így támogasd a kismamát trimeszterenként

Egészen eltérő igények, vágyak lehetnek trimeszterenként. Íme, ezekre számíthatsz és így lehetsz a leginkább támogató partner.

Első trimeszter

Fizikai támogatás: Az első trimeszter fizikailag nagyon megterhelő lehet a párod számára. Annak ellenére, hogy még nem látszik terhesnek, testükben jelentős hormonális és fizikai változások történnek. Lehet, hogy kimerültek, émelyegnek, szédülnek, sőt hányhatnak is (talán sokat!).

Az a feladatod, hogy minél jobban kényeztesd a partneredet. Hagyd, hogy pihenjen, amikor csak szeretne.

Érzelmi támogatás: Erre az időszakra jellemző lehet a szorongás, a hormonális változások okozta hangulatingadozás, kedvetlenség. Semmi másra nincs szüksége a párodnak, mint megértésre és extra szeretetre.

Második trimeszter

Fizikai támogatás: A második trimesztert tartják a terhesség legboldogabb időszakának. Általában megszűnik a hányás-hányinger (már, ha egyáltalán volt), elmúlnak a szorongó, idegeskedő érzések és a növekvő pocak sem túl kényelmetlen még. És ez a kívánosság időszaka is. Rutinná válhat, hogy különleges kívánságokat kell teljesítened, akár az éjszaka közepén is. A második trimeszter jó alkalom arra is, hogy közösen alakítsatok ki egészséges táplálkozási és életmódbeli szokásokat. Ezek az egészséges szokások rád is vonatkoznak: elkezdhetsz egészségesebb ételeket főzni, sokat sétálni együtt, abbahagyhatod a dohányzást vagy az alkoholfogyasztást.

Érzelmi támogatás: A kismamák a terhesség második trimeszterében általában boldogok és izgatottak, de túlterheltek is lehetnek a sokasodó feladatok miatt. A tervezgetésben és az eseményekben való részvételnek rád is és a kapcsolatotokra is komoly hatása van.

Harmadik trimeszter

Fizikai támogatás: A növekvő magzat, a megnövekedett súly fizikailag kellemetlenné teheti a terhesség utolsó harmadát. Előfordulhat a kismamánál hátfájás, megjelenhetnek a jóslófájások, lábdagadás, gyomorégés.

Érzelmi támogatás: Itt az idő felkészülni a baba közelgő megszületésére. Ez nagyon izgalmas, de egyben megterhelő is lehet. Sok kérdés merülhet fel mindkettőtökben a vajúdással, a szüléssel kapcsolatban. Fontos, hogy tájékozódj, tedd fel a kérdéseidet az orvosnak, szülésznőnek, de a párod számára jó hallgatóság is legyél.

Szex terhesség alatt

Gyakori, hogy a terhesség alatt megváltozik egy pár szexuális élete. Tudnod kell, hogy a terhesség alatti szex biztonságos a magzat és az anya számára is (néhány ritka kivételtől eltekintve, ha ebbe a csoportba tartoztok, azt időben tudatni fogja veletek az orvosotok).

Amit feltétlenül be kell kalkulálnod, hogy bizonyos pozíciók kényelmetlenek lehetnek a partnered számára. Türelmesnek kell lenned, de kísérletezőnek is, hogy kiderítsétek közösen mi a legjobb mindkettőtöknek.

Lehetséges, hogy a párod a terhesség alatt több szexre vágyik, de ennek az ellenkezője is lehetséges, azaz hogy egyáltalán nem vágyik együttlétre. Fontos, hogy ne vedd személyeskedésnek, nem rólad vagy a kapcsolatotokról szól a csökkent libidó. Nagyon gyakori ez a terhesség előrehaladtával és általában a baba megszületése után megváltozik (hogy mennyi idővel tér vissza a szexuális étvágy szülés után, ez egyénfüggő).

Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit hogy csinálj, akkor kérdezd meg őt. Kiváló alkalom ez arra, hogy beszélgessetek a szexről.

Magaddal is törődj

Nagyon fontos, hogy magaddal is foglalkozz. Fizikailag és érzelmileg is megterhelő lehet, ha csak adsz és adsz. Ha szorongsz, túlterhelt vagy, akkor szakíts időt magadra is, beszélgess másokkal, tegyél meg mindent, hogy mentálisan jól legyél.

(via)