Terhesség

Hogyan és mikortól érdemes számolni a magzat mozgását?

A baba mozgását és ezzel a méhen belüli jólétét egyszerűen nyomon követheted, ha számolod a magzat rúgásait. De hogyan és hányadik terhességi héttől érdemes nyomon követned a magzatmozgást?
2022. Április 28.
Hogyan és mikortól érdemes számolni a magzat mozgását? (fotó: Getty Images)

Teljesen szokványos, hogy időnként minden kismama elgondolkodik azon, vajon jól van-e a babája odabent. Amikor a baba mozgását már érzed, akkor ez egy jel lehet arra, hogy a baba jól van. Fontos is nyomon követni, hogy mennyit rúg a baba, akár számolhatod is. De hogyan kell elvégezni a számolást?

A magzati rúgásszámlálás egy olyan otthoni módszer, amelyet a terhesség végén használhatsz a baba mozgásának nyomon követésére, és segít felmérni a méhen belüli hogy létét. A rúgásszámlálás azt méri, hogy mennyi idő alatt rúg a baba tízszer – ideális esetben két óra alatt vagy annál is rövidebb idő alatt 10 mozgást érzékelsz. Szinte bármilyen magzati mozgás mozgásnak számít: a rúgás, röpködés, szúrás vagy bármi. A csuklás azonban nem számít mozgásnak.

Miért fontos a rúgások számolása?

A magzati rúgásszámlálás egy módja annak, hogy nyomon kövessük a baba jóllétét a születés előtt: segíthet a lehetséges problémák azonosításában és a halvaszületés megelőzésében. Ha megismerkedsz a baba szokásaival és mozgásának mintázatával, jobban megérezheted, ha valami nem stimmel. Ha érzed, hogy a baba a szokásosnál lényegesen többet vagy kevesebbet mozog, az segít az orvosnak kezelni az esetleges problémákat, és intézkedni, ha a baba bajban van. Más szóval, a rúgásszámlálás olyasvalami, amit egyedül is megtehetsz a baba biztonsága érdekében. De maga a babára való ráhangolódás, ami szükséges ahhoz, hogy számolni tudd a mozgásait, remek módja annak, hogy meginduljon a kötődési folyamat.

Mikor kezdjük el számolni a rúgásokat?

Az orvosok általában azt javasolják, hogy a harmadik trimeszterben, a 28. héten kezdjük el. Miért ne lehetne hamarabb? Valószínűleg a 16. és a 22. hét között kezded majd érezni az első magzatmozgásokat, de ezek még nagyon finomak és rendszertelenek lesznek. A 28. hétnél korábban a babának még nincs mozgás mintázata.

Hogyan kell a rúgásokat számolni?

Nagyon egyszerű: arra kell figyelned, hogy mennyi idő alatt érzel 10 magzatmozgást. A mozdulatok száma számít és nem az erősségük. Sok nő az első 30 percben már érez 10 magzati mozgást, de ha két órán belül számolsz ennyit, az is teljesen rendben van.

Mivel ez némi koncentrációt igényel, számold akkor a rúgásokat, amikor nyugodtnak és koncentráltnak érzed magad. Bármilyen testhelyzetben végezheted a rúgások számolását, de a legjobb, ha a bal oldaladra fekszel, és a kezeidet a pocakodra teszed – ez fokozza a véráramlást, ami segít a baba mozgásában.Érdemes legalább naponta egyszer számolni. Próbáld meg minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban végezni a számolást, és figyelj arra, hogy a baba mikor a legaktívabb. Amikor a baba rúgásait számolod írd fel az első és a tizedik mozdulat időpontját. A kulcs itt az, hogy megértsd a gyermeked egyéni mintáit, majd keresd a “jelentős eltéréseket”. A rúgások számában különböző időbeli különbségek lehetnek, ezért három-négy nap alatt érdemes keresni az eltéréseket.Ha két óra elteltével még mindig nem számoltál meg 10 mozgást, vagy ha érzékelhető változás tapasztalható, hívd fel orvosodat.

Az azért érdemes tudni, hogy a méhlepény elhelyezkedése vagy a magzatvíz mennyisége befolyásolhatják a baba mozgásának érzékelését és a rúgások pontos számolását.Emellett a terhesség végéhez közeledve normális, ha már nem érzed annyira a baba mozgását. Ez azért van, mert már nincs annyi helyük a méhben.

Mi a teendő, ha kevés a rúgások száma?

Ha a magzatmozgás lassan indul be, vagy ha a kétórás időablakon belül kevés a rúgások száma, próbáld meg rávenni a babát, hogy mozogjon:

  • Feküdj a bal oldaladra, ez fokozza a véráramlást
  • Egyél valami édeset, igyál gyümölcslevet
  • Igyál hideget, például jeges vizet vagy egy pohár tejet

Ezek a praktikák gyakran segítenek felélénkíteni a babát, és arra késztetik, hogy mozogjon egy kicsit. Ha a baba rúgásainak száma két óra elteltével sem elég magas, akkor várjunk néhány órát, majd próbálkozzunk újra vagy hívjuk fel azonnal az orvosunkat (orvos függő, hogy mi a protokoll, ezért jobb, ha ezt előre tisztázzuk).(Cikk forrása: thebump.com)