Terhesség

Hogy szabadulhatok meg a terhességi aranyértől?

Vajon muszáj eltűrni és csendben szenvedni a terhességi aranyér okozta tünetektől? Semmiképp! Ebben a cikkben sok-sok tippet osztunk meg veled, hogy inthetsz búcsút ennek a kellemetlen útitársnak!
2020. Augusztus 21.
Hogy szabadulhatok meg a terhességi aranyértől? (fotó: Getty Images)

Bár az aranyér kifejezés hallatán hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az szinte csak a várandós nők sorscsapása, az aranyeres párnácskák valójában mindannyiunknál megtalálhatóak, és pótolhatatlan szerepük van a széklet szabályozásában.

Valódi probléma forrásává akkor válnak ezek a vénás párnák, amikor duzzadtak lesznek, begyulladnak és sok-sok kellemetlen tünettel sújtanak bennünket (pl. fájdalom, irritáció, vérzés). Ekkor már aranyérbetegségről van szó.

Súlyosságuktól függően, az aranyér napokon, heteken vagy hónapokon át elkísérhet sajnos bennünket, de szerencsére nem kell csendben és megadóan tűrnünk.

Íme néhány tipp és trükk, hogy megszabaduljunk ettől a kellemetlen útitárstól, és felhőtlenül élvezhessük a várandósságunkat!

Tedd rendbe az étrended!

A leghatékonyabb fegyvered az aranyér elleni küzdelemben a helyesen megválasztott, kiegyensúlyozott étrend lesz. Megfelelő rostbevitellel, változatos zöldség-és gyümölcsfogyasztással, valamint a gondos folyadék-bevitellel ugyanis normalizálhatod a székleted, így búcsút inthetsz a székrekedésnek és az aranyeres panaszoknak is!

A szilva, sárgabarack és a körtelé vagy a tamarin lekvár hatékony segítség lehet a szorongató helyzetekben is. Van, akinek beválik a reggel, éhgyomorra elfogyasztott langyos víz, amit dobj egy szem aszalt szilvát vagy pár szem mazsolát, így még hatékonyabbá teheted!

Feltétlenül illeszd be az étrendedbe a különféle magvakat (pl. lenmag, chiamag), a búzacsírát, a korpákat vagy az útifűmaghéjat és teljes kiőrlésű gabonaféléket is!

Hidd el, ezekkel a változtatásokkal nem okoz majd kínnal teli élményt a mellékhelyiség meglátogatása.

Mozgásban a gyógyulás

Amennyiben nincs orvosi ellenjavallata, a mozgás is legyen része a várandósságod hónapjainak! Az étrendi változtatások mellett ez lesz a másik fő harcostársad az aranyér elleni küzdelemben, hiszen a mozgás a bélrenyheség (és székelési problémák ellen is) kiváló gyógyír.

Fontos szabály, hogy a nagy erőkifejtéssel járó gyakorlat végzése (pl. emelés, hasprés) szigorúan tilos!

Ami nem megy, ne erőltesd!

Ciki vagy sem, muszáj arról is beszélni, hogy a székelés közbeni erőlködés kifejezetten rosszat tesz a terhességi aranyérnek is. Ne tölts a vécén a szükségesnél hosszabb időt, mert a hosszú ideig való ülés nyomást gyakorol a végbél területére. Ha nem érzel székelési ingert, ne erőltesd a dolgokat!

Sokat segít az ellazulásban, ha a vécéhasználatkor egy kis sámlit vagy alacsony széket teszel a lábad alá, hogy a térdeid magasabbra kerülhessenek, és ezzel megkönnyítsd a belek ürülését.

Ha hív a természet, ne halogasd!

A várandósság lesz az az időszak az életedben, amikor talán a legtöbbször fogod meglátogatni a mellékhelyiséget. Fontos, hogy ha vécére kell menned, ne halogasd, mert lehet, hogy időt nyersz vele, de széklet keményebbé válik, és sokkal nehezebb dolgod lesz a következő alkalommal.

Válassz jó alvási pozíciót!

Alvási pozíciód megválasztásával is sokat tehetsz azért, hogy mihamarabb búcsút inthess az aranyérbetegségnek. Az ayurveda szerint érdemes minél gyakrabban a bal oldaladon feküdni, hogy ezzel is elősegíthesd az emésztést, és enyhíthesd a hasra nehezedő nyomást!

Kerüld a túl hosszú ideig tartó álldogálást vagy ülést!

Ezek nyomást gyakorolnak a duzzadt erekre, és fokozhatják az aranyeres panaszokat.

Rendezd a dolgokat!

A terhesség alatt is szedhető székletlágyítók segítségedre lesznek abban, hogy ne kelljen órákat gubbasztani a vécén, és székleted megfelelő vagy lágy állagú lehessen.

Keress szelíd gyógymódot!

Nem kell beletörődnöd, hogy a gyulladt aranyerek kellemetlenséget, fájdalmat okoznak. A gyógyszertárban hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök, kúpok állnak rendelkezésedre, hogy enyhíthesd az enyhébb aranyeres tüneteket.

Szelíd segítséget nyújthat a körömvirág, a varázsmogyoró, az árnika és az aloe vera is, de emellett léteznek szájon át szedhető érfal erősítő készítmények, amelyeket a várandósság alatt is szedhetsz.