Terhesség

Hogy kezelhető a terhesség alatti gyomorégés?

A gyomorégés, reflux a várandós nők negyedénél, felénél előfordul. A probléma általában az első vagy a második trimeszterben kezdődik, és a terhesség végéig eltarthat.
2020. Március 28.
Hogy kezelhető a terhesség alatti gyomorégés? (Fotó: Getty Images)

Az esetek többségében enyhe és időszakos a panasz, de bizonyos esetekben súlyossá is válhat. A reflux szövődményeként gyakran felléphet a nyelőcső vérzése, nyelési nehézségek, súlycsökkenés, stb.

Mi okozza a terhesség alatti gyomorégést?

A reflux, a gyomorégés fő oka a sav visszafolyása a gyomorból a nyelőcsőbe – ez a terhesség alatt is így van, de egy kicsit bonyolultabb ilyenkor a probléma kialakulása, mint máskor. A nyelőcső alsó szakaszánál található izom ugyanis a terhesség alatt gyengébb, a magas ösztrogén- és progeszteronszint miatt. Mivel gyengébb az izom ilyenkor, könnyebben áramlik vissza a gyomorsav. Ez az állapot a szülést követően megszűnik. Ezek mellett a terhesség során növekszik a hasi nyomás, és a hasi szerveknek is kevesebb hely jut – ezek mind hozzájárulhatnak a terhességi refluxhoz.

Mivel lehet enyhíteni a tüneteket?

A problémán bizonyos életmódbeli változtatásokkal lehet enyhíteni:

  • Éjszakára érdemes felpolcolni a fejet, és jobb a kismamának a bal oldalán aludnia, így nehezebben tud visszaáramlani a gyomorsav
  • Kerülni kell azokat az ételeket, amelyek savat csinálnak és súlyosbítják a tüneteket (például kávé, kóla, tea, alkohol, csokoládé, zsíros ételek, citrus levek stb.)
  • Az étkezések legyenek gyakoribbak, és egyen kisebb adagokat a kismama – a három nagy étkezés helyett az 5 kisebb az optimális
  • Érdemes kerülni, hogy közvetlenül az étkezés után feküdjön le, és a napi utolsó étkezés után érdemes kerülni a folyadékfogyasztást is

Ha az életmódváltás nem elegendő, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. A várandósság során biztonságosak lehetnek a gyógyszerek közül az antacid, az alginsav és antacid kombinálva, illetve a szukralfát hatóanyagú készítmények. Amire fontos odafigyelni, hogy az antacidok akadályozhatják a vas felszívódását, amire azonban szüksége van a fejlődő magzatnak, ezért szükség lehet vaspótlásra is. A magnézium tartalmú készítmények pedig lassíthatják a szülést, ha közvetlenül előtte szedik be.

Vannak készítmények, amelyek hatása nem ismert a magzatra, ezért nem ajánlott kismamáknak szedni. A korábban említett hatóanyagokon kívül még biztonsággal szedhetők H2 receptor-blokkoló és protonpumpa-gátló (PPI) késztímények. Mielőtt gyógyszert szedne a kismama a panaszok enyhítésére, mindenképpen kérdezze meg a kezelőorvosát, milyen készítményt válasszon, és az orvos azt is elmondja, mikor és hogyan kell szedni ezeket.

(VIA)