Terhesség

Hogy jelentsem be a főnöknek, hogy babát várok?

Nagy dilemma lehet a nők számára, hogy pontosan mikor és hogyan jelentsék be munkahelyükön, hogy várandósok. Szakértő segítségével válaszoljuk meg a felmerülő kérdéseket.
2020. Január 28.
Hogy jelentsem be a főnöknek, hogy babát várok? (fotó: iStock)

Sokan tartanak attól, hogyan jelentsék be a munkahelyükön, hogy gyermeket várnak. Mikor és milyen formában tudassák a munkaadóval, hogy fontos változás következik be az életükben?

Ezeknek a kérdésnek a megválaszolásához kértem Nagy-Ádám Ibolya segítségét, aki a HRtitkok tanácsadás alapítója, és 15 éve foglalkozik munkajoggal, munkaüggyel, munkavédelemmel és a családtámogatási ellátásokkal. Ibolya a kismamákat és a kisgyermekes anyukákat segíti egyéni tanácsadásaival, online tanfolyamokkal, tréningekkel a várandósság ideje alatt, a babázós évek alatt és a munkába való visszatéréskor.

Mikor jelezzem a munkahelyemen a várandósságomat?

Általában a várandósság első három hónapját célszerű megvárni – mivel ekkor még nagyobb a vetélés kockázata -, és csak utána érdemes bejelenteni a gyermekvárás tényét a munkahelyünkön. Azonban, ha a munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, ahol például nehéz dolgokat kell emelnie illetve vegyi anyagokkal vagy hideg munkakörnyezetben történik a munkavégzés, akkor a munkáltatónak másik munkakört kell a munkavállaló számára biztosítania. Ebben az esetben már a várandósság elején tájékoztatni kell a munkáltatót az állapotunkról, hogy másik munkakörbe helyezhesse át a várandós munkavállalót. Ezeket az eseteket a 33/1998. (VI.24.) NM rendelet 10.§.(1) 8. melléklete egész pontosan szabályozza.A bejelentés időpontjával kapcsolatosan nincsen külön jogszabályi megkötés, vagyis a munkavállaló döntése, hogy mikor jelenti be a munkahelyén a várandósságát.

Szóban vagy írásban jelezzem, hogy gyermeket várok?

Célszerű először a közvetlen felettessel közölni a várandósságot, akivel úgyis meg kell majd beszélni, hogy a munkavállaló meddig tervezi a szülés előtti munkavégzést. Ezt a legtöbb esetben szóban szokták közölni, de ha a munkavállaló szeretné levédeni magát, akkor a szóbeli egyeztetés után egy e-mailben megerősítheti, hogy miben állapodtak meg a felettesével.

Kötelezhet-e arra a munkáltatóm, hogy orvosi papírral igazoljam a várandósságomat?

Ezt jogszabály nem írja elő, de ha a fogantatás 91. napjától szeretnénk a családi adókedvezményt igénybe venni, akkor a várandósság megállapításáról úgyis orvosi igazolásra lesz szükségünk a jogosultságunk igazolásához.

Mit jelent pontosan a várandós munkavállalók felmondási védelme?

A jogszabály egyértelműen szabályozza a várandós munkavállalókra vonatkozó felmondási védelem eseteit. A Munka Törvénykönyve 65.§ (3) alapján a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság ideje alatt. Fontos tudni, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelések időtartama alatt – de maximum a kezelés megkezdésétől számított hat hónapig – szintén védettséget élvez a várandós munkavállaló. A kezelés megkezdéséről azonban igazolást is be kell mutatni a munkáltatónak.

Felmondtak a munkahelyemen, és én csak ezt követően jeleztem, hogy várandós vagyok. Mi várható ilyenkor?

Az Alkotmánybíróság döntése alapján elegendő akkor közölni a várandósság tényét, amikor a munkáltató közli a felmondást. Ez abban az esetben is igaz, ha a felmondás postán érkezik, vagy a felmondást követő napokban derül ki az érintett munkavállaló számára, hogy gyermeket vár, mert a tájékoztatás utólag is lehetséges. Az információ birtokában ugyanis a munkáltató tizenöt napon belül visszavonhatja a felmondást.Szakértő:

Nagy-Ádám Ibolya

okleveles HR, munkaügyi, munkavédelmi és TB szakértő,

a HRtitkok tanácsadás alapítója

www.hrtitkok.hu

www.facebook.com/hrtitkok

Kapcsolódó cikkeink: