Terhesség

Hogy hat a sport a szülésre?

A sportoló kismamák várandósságával és szülésével kapcsolatban sokféle mítosz kering a köztudatban. Hogy hat a sport a szülésre és a vajúdásra? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2021. Június 21.
Hogy hat a sport a szülésre? (fotó: Getty Images)

Luca sportos családból származik, és már hetedik osztályos korától a kézilabda volt a legmeghatározóbb sport az életében. Tizenöt évig játszott, végül egy térdsérülés miatt kétszer is műtötték, de a pályára való visszatérés nem sikerült.

Egy problémamentes várandósságot követően öt nappal a kiírt dátum előtt került kórházba magas vérnyomás miatt, amit gyógyszerrel sem sikerült kordában tartani, így az orvosok a szülésindítás mellett döntöttek. Először zselével próbálkoztak, ám ennek hatására csak egy ujjnyira tágult, később oxitocin következett, de végül császármetszésre került sor. Luca fájdalmas és kellemetlen élményként emlékszik vissza a beavatkozásra. Sajnos tíz nappal a szülés után egy vérrög miatt vissza is került három napra a kórházba.

Luca mégis úgy véli, hogy korábbi műtétei és a sportolásban szerzett tapasztalatai sokat segítettek:

“Nem volt idegen az, hogy kórházban vagyok és orvosok vesznek körül, akár meztelenül. Tudtam, hogyan működik egy műtét, egy gerincérzéstelenítés. Szúrtam már magamat vérhígítóval, és lábadoztam műtét után. Emellett biztos, hogy a sportból hozott mentalitásom is kellett ahhoz, hogy ne viseljen meg túlságosan (mert azért kicsit szomorkodtam), hogy császár lett. Nem akartam, nem így terveztem, de menni, élni kellett tovább. És én mentem is, nem keseregtem túl sokat ezen”.

Sportoltam – milyen szülésre számíthatok?

Vajon mennyiben segíti, avagy hátráltatja a sport a szülést?

Laura Jawad terhességi és posztnatális személyi edző, dúla összeszedett pár érdekes kutatást ezzel kapcsolatban. A szakirodalmi adatokat böngészve pedig ellentmondásos válaszokat kapunk.Dióhéjban elmondható, hogy a vizsgálatok egyik része azt a hipotézist támasztja alá, hogy a sportoló kismamáknak (főként a magas intenzitású sportokkal foglalkozó sportolóknak) sokkal nehezebb és elhúzódóbb vajúdásra kell számítaniuk, és különösen a kitolási szakasz fogja őket próbára tenni. Ráadásul náluk a szülési sérülések okozta szövődmények (pl. inkontinencia, prolapszus) is nagyobb kockázatot jelenthetnek. Ezt elsősorban a sportolók feszesebb medencefenék izmaival magyarázzák a témát kutatók.Más vizsgálatok ugyanakkor arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség alatti fizikai aktivitás nem befolyásolja negatívan a vajúdást, illetve a rendszeres testmozgás némileg még csökkentheti is a sürgősségi császármetszés kockázatát.

De mi lehet az oka ezeknek az ellentmondásoknak?Laura Jawad szerint egyrészt ez egy igencsak nehezen kutatható terület. Másrészt ezek a vizsgálatok egy kalap alá veszik az elit sportolókat a hobbi sportolókkal, és azzal sem mindig foglalkoznak, hogy pontosan milyen típusú gyakorlatokat végeznek a vizsgálati alanyok, vagy hogy felügyeli-e valaki (pl. gyógytornász) az edzéseiket.

Hogy kicsit közelebb kerüljünk a megoldáshoz, Bundy-Gerőházi Panni segítségét kértük, aki szülésznőként és Kriston trénerként nagy rálátással rendelkezik a sportolónők várandósságára és szülésére is.

Mit mond a szülésznő, intim torna tréner?

Szülésznőként és Kriston Intim Torna trénerként gyakran találkozom olyan kismamákkal, akiknek az életében fontos szerepet játszik vagy játszott a sport. Szerintem két szempontból érdemes megközelíteni az ő szüléshez való hozzáállásukat és szülésélményüket – hangsúlyozta Bundy-Gerőházi Panni szülésznő, Kriston tréner.Ami a fizikumot illeti, két egymással ellentmondó tévhit is van a köztudatban, ezeket szeretném eloszlatni. Az egyik szerint a sportolóknak erős az izomzatuk, ezért könnyebben szülnek. A másik szerint a sportolóknak erős az izomzatuk, ezért nehezen szülnek.A sportolók valóban erős izomzattal rendelkeznek, főleg, ami azokat a bizonyos izomcsoportokat érinti, amit a sportban használnak. Ilyenek lehetnek a kar, a lábak, a törzs izmai. Ezen kívül jó a kondíciójuk, ami egy hosszú vajúdás vagy kitolás során is jól jöhet. De sajnos ebből nem következik az, hogy erős a medencefenéki izomzatuk, melyek közé tartoznak a hüvely, a húgycső és a végbél izmai. Márpedig ezek az izmok vesznek részt a szülésben, és nem azok a kívülről jól látható, formás, edzett izmok, amikkel a sportolók büszkélkedhetnek. A hüvely állapota sokkal fontosabb kérdés a szülés szempontjából, mint a test többi részének izmai. Aki edzi, karbantartja magát odalent, annak erős és elasztikus lesz a szüléskor a szülőcsatorna fala, és ez nagyban megkönnyítheti a kisbaba kitolását. Ezt az állapotot például a Kriston Intim Tornával lehet elérni.A második tévhit, szerint pont ez erős izomzat miatt szülnek nehezen. Ahogy fentebb említettem, a sportolóknak sincs feltétlenül erős gátizmuk. És még ha az is van – mert odafigyelnek ezen izomcsoport edzésére is -, akkor sem lehet ez negatív hatással a szülésre, hiszen az erősebb izom jobban nyúlik, és könnyebben tágul sérülés nélkül.

Milyen lelki tényezők befolyásolják a szülést?

Ami a lelkieket illeti, a szülés nagyon komoly érzelmi folyamat – emelte ki a szakértő. Az elmúlt évezredek tapasztalatai szerint a “józan ész” szülőszobán kívül hagyása segíti a szülést. Az a meglátásom, hogy a sportoló kismamákat, édesanyákat sokszor jellemzi a teljesítménykényszer, maximalizmus, fokozott önkontroll. Ez teljesen érthető, hiszen egész eddigi életükben, ezek nagyon fontos szempontok voltak ahhoz, hogy a pályán boldoguljanak. Azonban ezek az érzések nem segítik a szülés folyamatát. A szülés egészen más természetű dolog. Itt az elengedettség, gátlástalanság, a külvilág kizárása, a befelé fordulás, a magunk átadása egy nagyobb természeti erőnek az, ami segít. Ez a nagyobb erő különösen ijesztő lehet annak, aki erős testtudattal rendelkezik (pl. a sportoló), és úgy véli, ismeri a határait, a végleteket. És a szülés mégis más. A szülés magával ragad és olyan helyekre röpít, aminek a létezéséről nem is tudhattunk korábban.

A sportoló agy, avagy a személyiség szerepe a szüléskor

Brianna Battles, aki a szülés körüli sportolás elismert szaktekintélye úgy véli, a sportolónők személyiségét leginkább az ún. “atléta agy” kifejezéssel lehet jellemezni. Az atléta agy leginkább a pszichológia területéről ismert A-típusú személyiséghez áll közel, és fő hajtóereje a versenyszemlélet, a félelem, az ego, a szorongás, a siker, az energia és a rutin.A sportoló személyiségét az elismerés utáni vágy, az állandó készenlét, valamint a teljesítménykényszer és folyamatos önértékelés határozza meg, ami akár egészségét vagy a szülés folyamatát is befolyásolhatja. Brianna Battles szerint ezért is rendkívül fontos, hogy a sportoló kismamákkal értő szakemberek foglalkozzanak. Ugyanakkor az ő esetükben is elengedhetetlen, hogy olyan mozgás- és légzésprogramot is elsajátítsanak, amelyek a medencefenék izmaira fókuszálnak.

A szülés komoly kihívás

Természetesen a szülés rendkívül munkás folyamatát minden szülő nő végigcsinálja, sportolók és nem sportolók egyaránt – hangsúlyozta Bundy-Gerőházi Panni. Minden nő képes a szülésre, csak érdemes fizikailag felkészíteni azt az intim területet a szülésre, ahol a szülés zajlik, és érzelmileg ráhangolódni a folyamatra. A szülésre való felkészülés komoly részét képezheti a lelki készülés, akár perinatális szakember segítségét igénybe véve – tette hozzá a szülésznő, Kriston tréner.