Terhesség

Hízás a terhesség alatt – mennyi az egészséges?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, mégis mennyi pluszra számíthat a terhesség végére, ezért ebben próbálunk meg most segíteni egy kicsit.
2018. Február 15.
Hízás a terhesség alatt - mennyi az egészséges?

A magzat, a méhlepény és a plusz folyadékok súlya mind olyan többlet, amivel számolnia kell egy nőnek a terhesség során, és természetesen egy kicsit zsírszövetből is felszedhetünk magunkra.

Számít a kezdősúly?

Eltérő a terhesség alatti egészséges súlygyarapodás mértéke azoknál, akik normál, illetve akik alacsony testtömeggel vágnak neki a várandósságnak, és természetesen a túlsúlyos kismamáknál is más súlygyarapodás az ideális, tudtuk meg Dr. Cseh Erika, szülész-nőgyógyásztól.- A szülés alatti súlygyarapodás több dologból tevődik össze, melyből nagyjából 8 kg-ot nem a kismamákra rakodó plusz zsírszövetek adnak. A baba súlya körülbelül 3-3,5 kg, 1,5 kg a magzatvíz, 0,5 kg a méhlepény, 1 kg a méhizomzat, és továbbá átlagosan 1,5 kg-val megnövekszik az érpályában keringő vér mennyisége is a várandósság hónapjai alatt. Napjainkban egyre több egészségtudatos kismamával találkozunk, akik már a terhesgondozás elején érdeklődnek az ideális súlygyarapodásról. A normál testsúlyú kismamáknak, egészségük érdekében azt szoktuk javasolni, hogy lehetőleg a hízás ne haladja meg a 10 kg-ot – magyarázta a szakember.A szülész-nőgyógyász elmondta, hogy esetenként jelentős túlsúllyal rendelkező kismamákat is gondoznak. A túlsúlyos kismamákkal már az első találkozáskor tisztázzák, hogy lehetőleg ne szedjenek fel plusz súlyt a várandósság hónapjaiban. – Bármennyire furcsán hangzik ez, túlsúlyos várandósoknál rendszeres, egészséges táplálkozással elkerülhető a további súlygyarapodás és teljesen egészséges, átlagos súlyú újszülöttek születnek – fogalmazott a szakértő.Ugyanakkor jelentős súlynövekedés mellett sokkal gyakrabban jelentkeznek a várandóssággal kapcsolatos szövődmények, például a terhességi magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Természetesen extrém vékony kismamáknál is elégségesnek tekinthető a 8-10 kg-os súlygyarapodás, így is átlag súlyú újszülöttek jönnek világra.- Az anyai súlygyarapodás nincs egyenes arányban a születendő babák súlyával, extrém nagy 20 kg-t meghaladó súlygyarapodás esetén is születhetnek kis súlyú babák – hívta fel rá a figyelmet Dr. Cseh Erika.

Mennyi az ideális gyarapodás?

A doktornő szerint a testtömegindex (BMI-body mass index) segítségével a várandósság alatti ideális súlygyarapodás is jól meghatározható. A normál testsúlyú, 20-25-ös BMI érték mellett a 11-12 kg súlygyarapodás is megengedett, melyből az 1-3. hónapig 1-2 kg az ideális, majd ezután hetente a 0,3-0,5 kg-os hízás javasolt.- Aki túlsúllyal rendelkezik, azaz a BMI értéke 25 felett van, azoknak 7-10 kg-nál több súlygyarapodást egyáltalán nem szoktunk javasolni, amelyből az első három hónapban 0,5-1 kg az optimális. Ha valaki nagyon sovány, vagyis a testtömegindexe 20 alatt van akár 12-15 kg-os többlet súly sem kóros, de itt is érdemes az észszerű táplálkozásra figyelni – mondta el a szülész-nőgyógyász.

Nagyon fontos a tudatosság

A szakembert megkérdeztük a várandósság alatti egészséges táplálkozásról is. Véleménye szerint a kismamáknak érdemes rendszeresen, kis adagokat fogyasztani: a legideálisabb a napi ötszöri étkezés, amelyből 3 főétkezés alkalmával nagyobb mennyiségű táplálék fogyasztása megengedett, valamint a főétkezések között érdemes köztes étkezéseket, tízórait és uzsonnát beiktatni.- A kisebb étkezéseknél javasolt gyümölcsöt vagy joghurtot fogyasztani. A nagy mennyiségű édességet és a zsíros nehéz ételeket mindenképpen érdemes kerülni a várandósság alatt is. A gabonafélék közül válasszunk lehetőleg egészségesebb, teljes kiőrlésű gabonát, ha lehet, emellett leveseket, sovány húsokat, főzelékeket, salátákat, egészségesebb köreteket válasszunk főétkezésekre – hívta fel rá a figyelmet a szakértő. Aki bizonytalan a várandósság alatti optimális étkezésben, az akár dietetikus segítségét is igénybe veheti.

Ne akarjuk azonnal leadni!

A friss édesanyákat az is gyakran foglalkoztatja, hogyan szabadulhatnak meg a felgyűlt plusz kilóktól. A szülész-nőgyógyász szerint a szülés utáni 6-8 hétben a túlsúly egy részét diéta nélkül is sikerülhet leadni, főleg ha egy kismama szoptat. – Ezután is érdemes a szigorú diétákat kerülni, inkább az ételek mennyiségét érdemes csökkenteni, valamint javasolt a minőségi ételek fogyasztása, hasonlatosan, mint a várandósság alatt. A 6. héttől újra elkezdhetünk mozogni is – tette hozzá -, indítsunk sétával a friss levegőn, majd fokozatosan visszatérhetünk akár a korábbi edzéshez is.

Szükséges folyamat

Várandósság alatt a normális határok között mozgó súlygyarapodás élettani, szükséges folyamat, amit számos tényező befolyásolhat Dr. Belics Zorán, szülész-nőgyógyász szerint. A szakember is elmondta, hogy nagy általánosságban a 10-15 kg-os (egyes vélemények szerint ez a tartomány 9-12 kg) súlygyarapodás tekinthető optimálisnak, azonban ez függ a várandós testalkatától, kiinduló súlyától. – Hiszen túlsúly, pontosabban nagyfokú elhízás esetén optimális várandósság alatti súlygyarapodás legfeljebb 7 kg – magyarázta a szakértő.

Tilos a fogyókúra!

Véleménye szerint azonban általában nem lehet párhuzamot vonni a kezdeti súly és a súlygyarapodás üteme és nagysága között: van, aki alacsony testsúllyal vállal terhességet és jelentős súlygyarapodás következik be nála, de vannak, akik túlsúllyal kezdenek, és csupán néhány kilogrammot gyarapodnak a várandósság ideje alatt. – A várandósságkor sem a túl alacsony testsúly, sem az elhízás nem a legegészségesebb. De kiemelendő, hogy a várandósság alatti fogyókúra még kifejezett elhízás esetén sem tanácsos, ennek ellenére mindenkinek érdemes odafigyelnie a minőségi és megfelelő mennyiségi táplálékbevitelre – hívta fel rá a figyelmet a szülész-nőgyógyász. A szakember szerint nem szabad fogyókúrázni, leginkább érdemes odafigyelni, hogy mennyit, mit és mikor fogyasztunk.

Életmódváltással könnyen mennek a kilók

Amennyiben nem áll fenn ellenjavallat, a mozgás, várandós torna vagy jóga igen fontos és hasznos lehet. Emellett az egészséges életmód, a káros szenvedélyek mellőzése, a minőségi ételek fogyasztása, a többszöri, nem túlzott mennyiségű táplálékbevitel számottevően hatással lehet az “ideális” súlygyarapodás megvalósításában.- Azt is több tényező befolyásolja, a szülés után mikor próbáljon megszabadulni az anyuka a pluszkilóktól. Mindenesetre szoptatás alatt nem javasolt a fogyókúra – tette hozzá Dr. Belics Zorán -, inkább érdemes odafigyelni a fokozatosan felépített mozgásra, tornára, az étrend összetételére, a bőséges folyadékbevitelre, tehát érdemes tudatosabbá, aktívabbá és egészségesebbé tenni az életet.Kapcsolódó cikkeink hízás a terhesség alatt témában: