Terhesség

Hipnoszülés

Könnyebb, gyorsabb, békésebb szülés- ezt ígéri a Hipnoszülés a nőknek. Állítólag Kate Middelton is emellett a módszer mellett döntött szülésekor.
2017. December 17.
Hipnoszülés

“Az az álmom, hogy a világ minden táján megismerhessék az asszonyok a valóban biztonságos, nyugodt és elégedett szülés örömét? – vallja Marie F. Mongan, akinek a neve szorosan összefonódik a HypnoBirthing (Hipnoszülés) módszerével.

A mozgalom 1989-ben lépett színre, és azt az ősi hitet hozta vissza, amely szerint minden nőnek megvan az a belső ereje, természetes anyai ösztöne, hogy gyermeke békés, boldog szülés során jöhessen a világra.

Az alapító

A New Hampshire-i Marie Mongan 3 gyermeke születésekor tapasztalta meg, hogy milyen érzés mesterséges fájdalomcsillapítóktól elbódulva, szinte kívülállóként átélni saját szüléseit. Hosszú évtizedek alatt kereste a megoldást, hogy mesterséges szerek alkalmazása nélkül, miként lehet a fájdalmat csillapítani. 1992-ben aztán megjelent a HypnoBirthing: The Mongan Method (HipnoSzülés: a Mongan-módszer) című könyve, amely rendkívül népszerűvé vált az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyaránt.

A Hipnoszülés alapgondolata

A Hipnoszülés eszmeiségének kialakulásában fontos szerepe volt egy angol szülészorvos, dr. Grantly Dick-Read munkásságának. A szülészorvos saját tapasztalataiból kiindulva fogalmazta meg egyik alapvető elméletét, mely szerint, ha a félelem nincs jelen, akkor a fájdalom is megszűnik. A Félelem-Feszültség-Fájdalom-szindróma azon a megfigyelésen alapul, hogy a félelem hatására a méhet ellátó artériák összehúzódnak, feszesek lesznek, ami fájdalmat okoz. Amennyiben ezt a félelmet ki tudjuk iktatni, akkor az izmok ellazulhatnak, a méhszáj természetesen kinyílik és könnyeddé válik a szülés.

De melyek ezek a félelmek? Mi teszi nehézzé és fájdalmassá a szülést?

Mire a nők eljutnak a szülésig, sajnos számtalan rémtörténetet hallanak, és szinte átitatódnak a félelemmel. Sokunk fejében a szülés összemosódik az elviselhetetlen fájdalmakkal és a rettegéssel, ez a félelem pedig az egész testet feszültté teszi. Ez a bénító feszültség megakadályozza a nőket abban, hogy a testük végre tudja hajtani a szülés egyébként normális élettani feladatát. Így válik a vajúdás és a szülés hosszúvá és fájdalmassá.

Hogyan válhat a szülés optimista és természetes élménnyé?

Marie Mongan szülésfelkészítő módszere lehetőséget ad az anyukáknak, hogy a nők felfedezhessék a szülés természetes és örömteli oldalát.

Mongan szerint nagyon fontos, hogy a nők megértsék, mi történik egy normális, élettani szülésnél, ehhez pedig megnyugtató, világos információk kellenek, amelyek segítenek eloszlatni a félelmek nagy részét.

A Hipnoszülés által olyan relaxációs, vizualizációs technikákat tanulhat meg a szülő nő, amelyek csökkentik félelmeit, és enyhítik a szüléssel járó kellemetlen élményeket. Ugyanakkor a módszer nemcsak arról szól, hogy a nő elsajátítja az önhipnózis módszerét, a mélyrelaxálást illetve a különféle légzőtechnikákat. Ez a módszer a kísérőtárs bevonását is fontosnak tartja, ezért a pár szülés előtti teljes felkészülése is része a programnak.

Hipnózis, önhipnózis

A szülészeti hipnózis már a 80-as években alkalmazott módszer volt a szülőszobán, ugyanakkor a Hipnoszülés egyedülálló abban a tekintetben, hogy itt nem a szülőorvos alkalmazza azt, hanem a szülő nőt és kísérőjét tanítják meg a hipnózis feladatára.

A hipnózis egy olyan tudományosan is igazolt hatékony technika, relaxált tudatállapot, melynek segítségével testi-lelki jólétünket, gyógyulási folyamatainkat elősegíthetjük illetve felgyorsíthatjuk.

A hipnózis segítségével az anya megtanul megnyugodni, és képes lesz mindenféle feszültséget elengedni: érzi a testében zajló folyamatot, ugyanakkor ezeket nem feltétlenül érzi fájdalmasnak. A Hipnoszülésben résztvevő anya mélyen ellazult, de eközben aktív résztvevője is saját vajúdásának.

Melyek a hipnoszülés előnyei?

A módszer segítségével a nő nyugodtabb, magabiztosabb és éberebb lesz a szülés során. A Hipnoszülést választó nők között kevesebb a császármetszés, és ritkábban van szükségük gátmetszésre vagy fájdalomcsillapításra. A szülés az ő esetükben akár több órával is lerövidülhet.

A legfontosabb azonban, hogy aki a Hipnoszülést választja, annak a szülés biztonságos, békés, örömteli élmény lesz.

Hol sajátíthatod el?

A Hipnoszülés módszerét okleveles oktatóktól lehet elsajátítani 45 országban, köztünk Magyarországon is. Az eredeti Mongan-módszert csak HypnoBirthing Intézettel kapcsolatban álló oktatóktól lehet megtanulni.

Kapcsolódó cikkeink szülési félelmek témában: