Terhesség

Hegyes pocak, kerek pocak – mitől függ a kismama hasának formája?

Ha hegyes a hasad, fiút vársz, ha azonban kerek, kislányod lesz - máig él a köztudatban, hogy a terhes has formája a magzat nemének függvénye. Pedig sokkal prózaibb okai vannak annak, hogy kinek milyen formájú a hasa a terhesség alatt.
2021. November 11.
Hegyes pocak, kerek pocak - mitől függ a kismama hasának formája? (fotó: Getty Images)

A fenti példázat természetesen teljes tévedés, a kismama hasának alakja, mérete az ég adta világon semmit nem árul el a születendő gyermek neméről. Ma már aki tudni akarja, könnyedén megtudhatja a születés előtt a baba nemét, már csak ezért sem érdemes az ultrahangon vagy a genetikai vizsgálaton kívül másban hinni.

Hasizmok

Az, hogy milyen formájú egy kismama hasa több minden is befolyásolja. Az egyik ok a hasizmokban rejlik: minél erősebb a hasizom, annál szorosabban “fognak”, így magasabban tartják a méhet. A kevésbé erős hasizmok azonban lentebbi has kidomborodást eredményeznek.

Hányadik gyerek?

Minden egyes terhességgel egyre lejjebb kerül a has és szélesebb is lesz. Ennek az az oka, hogy a test egyszerűen felismeri a terhességi hormonokat, az izmok és a kötőszövetek azonnal nyúlni kezdenek, köztük a hasizom is. Ennek nem csak az az eredménye, hogy a lejjebb kezd domborodni a kismama hasa a terhességei számával, hanem egyre szélesebb is lesz a has, mint a megelőző terhességeiben. Sőt, elég nagy valószínűséggel korábban is látszódik majd, hogy babát vár.

A magzat helyváltoztatása

Ahogy a magzat egyre hevesebben mozog, változtat a testhelyzetén, úgy változhat a has formája is. Ha a magzat oldalirányba, keresztbe fekszik, akkor szélesebb lehet a kismama hasa. Amikor a baba a terhesség 34-37. hete körül fejjel lefelé fordul, azaz felveszi a fejvégű testhelyzetet, akkor ez a kismama hasának alakját is megváltoztatja.Láthatjuk, hogy több minden is befolyásolja, hogy a terhes hasnak milyen formája van. Egy biztos, semmi köze a születendő baba neméhez.