Terhesség

Hegbetapintás császármetszés után – miért fontos, és kell-e tartani tőle?

Császármetszés után természetes szülésre készülsz, és tartasz az utána következő hegbetapintástól, mert ijesztően hangzik vagy rosszakat hallottál róla?
2022. Január 11.
Hegbetapintás császármetszés után - miért fontos, és kell-e tartani tőle? (fotó: Getty Images)

Ha pontos információid lesznek, nem fogsz félni tőle. Dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász szakorvos elmagyarázza, mire számíthatsz valójában.

Ha császármetszés után természetes szülésre készülsz, jó ha tudod, hogyan történik majd a hegbetapintás. Erre mindenképpen számíts, hozzátartozik a VBAC szüléshez, nem váratlan esemény, saját egészséged érdekében nem maradhat el, de nem is kell félned tőle.

“A hegbetapintást mindig el kell végezni, ha a szülést megelőzően műtétet hajtottak végre a méhen – mondja dr. Pácsa Szilvia, szülész, nőgyógyász szakorvos. – Történhetett ez a sebészeti beavatkozás akár baleset vagy mióma eltávolítás miatt is. A méhen végzett műtétek között a császármetszés a legkíméletesebb beavatkozás. Ekkor a méhszáji területhez egészen közel történik a bemetszés, a méh teljesen kitágult állapotában, tehát a bemetszésre kerülő szakasz egészen el van vékonyodva. Minimális a kockázata annak, hogy akár a méh izomzata, akár a méhnyak lefelé folytatódó területe sérüljön. Ma már olyan technikával végzik, hogy az a lehető legkevesebb sérülést okozza, tehát az utána maradó heg is minimális legyen.”

Mikor és hogyan történik a hegbetapintás?

“Miután megszületett a baba, azonnal elkezd összehúzódni a méh, leválik a méhlepény, és mielőtt teljesen bezáródna a méhszáj, mielőtt ellátnák a méhszájon vagy a gáton levő sérüléseket, megtörténik a hegbetapintás.A heg közel van a méhszáj belső vonalához, és ilyenkor még laza a méh, nem kell tágítani, semmi olyan beavatkozást nem kell végezni, ami fájdalmas lenne. Az orvos steril kesztyűben a laza szövetek között egy vagy két ujjal be tud nyúlni, ujját végighúzza a belső méhszáj fölött egy ujjnyival, és tapintja, hogy ott minden záródott, és teljesen rendben van. Ezután folytatódik a méhszájnak, hüvelyfalaknak az átvizsgálása, és ahová kell, egy-egy felületi öltést betesznek. A sérülések többsége nem a méhen vagy a méhszájon, hanem sokkal inkább a medencefenéken és a gáton történik, tehát bentről kifelé haladva ezt a területet is átvizsgálják és ellátják.”

Miért tartanak tőle mégis a kismamák?

“A hegbetapintás gyors és biztonsági művelet, az a lényege, hogy a sebgyógyulás garantáltan magas színvonalon történjen meg, és akár egy következő terhességet is biztonságosan kihordhasson a kismama. Az esetek 99 százalékában nem fájdalmas, alig kényelmetlenebb egy átlagos vizsgálatnál. Ha valakinél elmulasztják ezt a biztonsági lépést, az sokkal komolyabb problémák lehetőségét hagyja maga után. Amennyiben fájdalmas lenne, az orvosnak van lehetősége bódítást alkalmazni.Más a helyzet, amikor nem válik le a lepény, és a teljes méhűrt át kell tapintani. Ez valóban fájdalmas, és akinél a szülőcsatorna relatíve szűk, előfordul, hogy bódítást kell alkalmazni, annak érdekében, hogy a frissen szült anyuka fájdalom nélkül élhesse át a műveletet. A császármetszés utáni hegbetapintásra azonban ez nem jellemző.”

Zavart szenved a hegbetapintás miatt az aranyóra?

“A hegbetapintás nem zavarja azt, hogy a babát az anya hasára helyezzék, azonnal kapcsolatba kerülhetnek. Amennyiben hegszétválás történt, és ennek zárására hasi műtétre is sor kerül, ez nem lehetséges, ám ilyenkor egy hosszabb távra szóló érdek, a későbbi jó egészségi állapot – ami anya és gyermek közös érdeke – felülírja azt, hogy az aranyóra pontosan az elképzelések szerint folyhasson, de a korai anya-gyermek kapcsolatot ez még nem lehetetleníti el, ugyanúgy történhet, mint császármetszés esetén.”Szakértő: dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász szakorvos.