Terhesség

Haspuffadást, bélgázokat is okozhatnak az összehúzódások?

A terhesség egész időszakában előfordulhatnak emésztési problémák: rosszullétek, hányingert, hasmenést, puffadást, és hasonló tüneteket. De mire lehet számítani a vajúdás kezdetekor? Okozhatnak haspuffadást, fokozott bélgázképződést az összehúzódások?
2022. Június 06.
Haspuffadást, bélgázokat is okozhatnak az összehúzódások? (Fotó: Getty Images)

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, az összehúzódások járhatnak bélgázképződéssel, a romper.com portál szerint. Habár pontosabban arról van szó ebben az esetben, hogy az összehúzódások hatására a bélgáz a szokásosnál erőteljesebben áramlik az emésztőrendszeren. A kismama alapvetően is tapasztalhatott haspuffadást, gázképződést, azonban az összehúzódások még fokozhatják ezt a helyzetet.

Dr. Cynthia Flynn szülész-nőgyógyász elmagyarázta a portálnak, hogy a progeszteron hormon szintjének növekedése a terhesség alatt lassítja a bélműködést, ami gázképződéshez vezethet, míg a növekvő baba okozta nyomás megnehezíti a bélgáz áthaladását.

Amikor az összehúzódások elkezdődnek, a bélgáz átjuthat a bélrendszeren – dr. Flynn szerint ez amiatt következik be, “mert a bélműködés lelassulhat a korai vajúdásban”.

Egy erősebb összehúzódás közepette pedig szinte képtelenség is visszatartani a bélgázt.

Lehet a vajúdás jele a bélgázosság?

Nem ritka, hogy a belekben tapasztalható érzetek, és gyakori székletürítés kíséri a vajúdás megindulását, Megan Davidson dúla és szülésszakértő szerint. Ez sokaknál a menstruációs görcsök esetén is így van, és gyakran hasonlóak a hormonális és fizikai folyamatok. Egyeseknél az összehúzódásokat kísérheti szélgörcs is.

Az összehúzódások periodikusak, ami azt jelenti, hogy jönnek és mennek. Szorító érzésként indulnak, ami felerősödik, majd elmúlik” – magyarázta dr. Flynn a portálnak. Ehhez képest a bélgáz okozta fájdalom általában egy lokálisabb területen jelentkezik, és azt tekintve, hogy mely területen és hogyan érezhető, a legtöbben könnyen meg tudják különböztetni az összehúzódásoktól.

Azonban bármikor is azt gondolod, hogy lehetséges, hogy megkezdődött a vajúdás, a lehető legjobb beszélni az orvossal, aki tud segíteni abban, hogy mi is történik valójában.

Hogyan enyhíthető a bélgázok okozta fájdalom?

Ha a kismama az összehúzódások idején tapasztal bélgázokat, néhány egyszerű módszer segíthet ezt enyhíteni. Davidson javaslatai a nyújtás és a testhelyzet megváltoztatása, a meleg zuhany, ha nem tartja vissza a bélgázt, és ha szükséges, akkor vécéhasználat a vajúdás alatt.

Forrás: romper.com