Terhesség

Hasfájás, görcsök terhesség alatt – mi normális és mi nem

Ijesztő tud lenni, amikor várandósan elkezd görcsölni a hasad, igaz? Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogy milyen esetekben normális és mikor nem, ha fáj a pocakod.
2017. Március 08.

Hasfájás, görcsök terhesség alatt – mi normális és mi nem

“A méhet különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják” – mondja dr. Holly Puritz, a virginai Sentara Lee Egyetem vezetője. “Az izmok pedig időként megfeszülnek, hiszen ez a dolguk, amit viszont gyakran fájdalomérzet kísérhet.”

Ez azt jelenti, hogy ha a méhet valamilyen inger éri (pl. tele hólyag, intenzívebb testmozgás) az az természetes válasza, hogy megfeszül. Ami fontos – dr. Puritz szerint – hogy megállapítsuk, hogy ez a feszülés vagy görcs, mikor számít normálisnak és mikor nem.

Az okok, amiért görcsölhetsz terhesség alatt:

A korai terhesség alatt

A jó hír, hogy rengeteg ártalmatlan oka lehet, amiért már a terhesség legelején fájdalmat tapasztalhatsz a méhed környékén.Első trimeszter“Sok nőnél alhasi görcsök jelezhetik a terhesség meglétét, sőt már a megtermékenyített petesejt megtapadása a méhfalon is járhat némi fájdalommal. Ezt hívják beágyazódási fájdalomnak, ami nagyjából olyan érzés, mintha meg akarna jönni” – mondja dr. Puritz.”A húgyhólyag rohamos növekedése az első két trimeszterben szintén okozhat görcsöket – mondja dr. Chad Klauser a new york-i Mount Sinai School of Medicine klinikai professzor segédje. Ehhez még hozzáadódik a hormonális változások okozta fokozott gáztermelés, felfújódás és székrekedés. A terhes nők többsége tehát tapasztal valamilyen jellegű enyhe alhasi fájdalmat a várandósság első 16 hetében” – teszi hozzá dr. Klauser.A legtöbben attól félnek ilyenkor, hogy ez a vetélés jele lehet. Azonban dr. Puritz szerint önmagában a görcsölés általában nem utal semmi ilyesmire. (Még egy jó hír: ez az időnként előbukkanó, enyhe fájdalom nem is okoz vetélést.)Második trimeszterA terhesség “közepe” az az időszak, amikor a legkevésbé valószínű, hogy bárminemű hasi fájdalmat tapasztalna az édesanya. Az egyetlen kivétel, ha több gyermeket hordoz az illető a szíve alatt, ilyenkor ugyanis olyan gyors ütemben nő a méh, hogy gyakorlatilag már most harmadik trimeszteri méreteket ölthet.Egy másik lehetőség, hogy a méhet tartó szalagok húzódnak (a méh növekedése miatt) és ezt a kismama görcsölésként éli meg. Ez általában egy rövid ideig tartó, éles, egyoldali fájdalom.A harmadik, komolyabb, ám igen ritka ok, hogy a görcsök húgyúti rendellenességet, ún. fibrómát jeleznek. Ez a szöveti túlburjánzás (ami egyébként az afroamerikai nők körében gyakoribb) a harmadik trimeszterhez közeledve egyre lassul, hiszen nincs elég vér, ami a növekedését fenntarthatná. Amikor ezzel állunk szemben, a fájdalom általában a terhesség 15. és 18. hete között jelentkezik. Ha a várandósság előtt is volt már fibrómánk, arról tájékoztatunk kell az orvosunkat, aki a kritikus időszakban szemmel kísér minket, és szükség esetén beutal a kórházba.Harmadik trimeszterA harmadik trimeszter az az időszak, amikor azok a bizonyos Braxton-Hicks összehúzódások jelentkezhetnek. Ezek ugyanazok az összehúzódások, amiket majd szüléskor tapasztalhatunk, a különbség csak annyi, hogy ebben az esetben a fájdalom még nem vezet szüléshez. Természetesen, ha ilyen jellegű összehúzódásokat tapasztalunk a várandósság harmadik vagy akár második trimeszterében, fontos utánajárni, hogy valóban nem a koraszülés jeleivel állunk szemben.

Jelek, amikor a fájdalom teljesen normális

Szexeltetek a pároddal. Ez az első dolog, amire dr. Puritz rákérdez, ha a páciensei azzal hívják fel, hogy görcsöl a méhük. “A közösülés az egyik leggyakoribb ok, ami a görcsölést kiválthatja” – mondja. “Ez azért van, mert az ondó prosztaglandin hormont tartalmaz, ami stimulálja a méhet. Ettől függetlenül teljesen biztonságos a szex, csak tudni kell, hogy előfordulhat, hogy utána igen erős görcsöket fogunk tapasztalni. Ezért, ha valóban a házasélet a ludas, azt szoktam tanácsolni a betegeimnek, hogy semmi gond, pihenjenek le és gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról.”Bizonyos pozíciókban jobban vagy kevésbé fáj. Ez annak a jele, hogy a fájdalmat valószínűleg a méhet tartó izmok és szalagok nyúlása okozza.A székletürítés vagy felesleges gázok távozása enyhülést hoz. Arra utal, hogy a görcsök mögött gyomor-bélrendszeri panaszok állnak, nem pedig a méhhel kapcsolatosak.

Görcsölés típusok, amiket soha ne hagyjunk figyelmen kívül!

Hat vagy több összehúzódás egy órán belül – ez ugyanis koraszülésre utalhat.Szédülés vagy vérzés, ami fájdalommal társul (különösen, ha az orvos még nem állapította meg a terhességet). Ezek a tünetek méhen kívüli terhességet is jelezhetnek. A vérzés vetélésre vagy ún. előlfekvő méhlepényre (a lepény a méh passzív szakaszán tapad) is utalhat.Rózsaszínes folyás – Komolyan kell venni, ugyanis koraszülésre adhat gyanút (a méhszáj tágulását jelezheti).Bármilyen állandó/múlni nem akaró fájdalom – abban az esetben, ha több gyermeket hordunk a szívünk alatt, volt már koraszülésünk, méhen kívüli terhességünk vagy megrövidült méhnyakat állapítottak meg nálunk.Hát- vagy hasi fájdalom, ami meglehetősen intenzív és hányingerrel, hányással és/vagy lázzal jár. Ezek vakbélgyulladásra, vesekőre vagy epehólyag problémákra utalhatnak.Amennyiben a fájdalom nem enyhül idővel vagy testhelyzet változtatásának hatására.

Hogyan enyhítsük a fájdalmat

Az első tanács, amit dr. Puritz ad a pácienseinek, hogy pihenjenek le, aludjanak egy jót, fogyasszanak minél több folyadékot és ha ezek sem segítenek, esetleg paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítóval enyhíthetnek a fájdalmon. “Ne alkalmazzunk azonban semmilyen melegítő jellegű borogatást a hasunkon (meggymag párna, melegvizes palack), ugyanis a testhőmérséklet növelése veszélyes lehet terhesség alatt, különösen az első trimeszterben.Dr. Klauser javaslatára a kismamák általában vesznek egy kellemesen meleg zuhanyt, megnyújtják az izmaikat vagy sétálnak egyet (ez utóbbi kimondottan ajánlott, ha ülőmunkát végzünk).Bármikor szokatlan fájdalmat érzünk, nyugodtan hívjuk fel a nőgyógyászunkat és kérjünk tanácsot. “Mindig azt mondom a pacienseimnek, hogy jobb félni, mint megijedni” – mondja dr. Puritz. “Örülök, ha láthatom a kismamát és azt mondhatom, hogy minden rendben, mintha valami fölött elsiklanánk, amit pedig meg lehetett volna előzni, ha időben közbelépek.”Kapcsolódó cikkeink hasfájás terhesség alatt témában: