Terhesség

Halat a tányérba!

Hetente harminc deka hal fogyasztásával sokat tehetünk magunk és a bennünk fejlődő magzat egészégéért.
2007. Szeptember 06.

A hal értékes jódot és hosszúszénláncú, telítetlen (omega 3) zsírsavakat tartalmaz. A jódnak fontos szerepe van a magzat pajzsmirigyének és agyának fejlődésében. Dán szakértők szerint csökken a koraszülés veszélye, ha a kismama hetente legalább egyszer halat eszik. A magzat agya és látása a hosszúszénláncú telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jobban fejlődik, sőt azok a babák, akik anyjuk révén bőségesen hozzájutottak ezekhez a hasznos építőelemekhez, jobban is aludtak szülés után. Az anyatej mintájára manapság már a tápszerek is tartalmaznak ilyen zsírsavakat. Elsősorban a hering, a lazac, a makréla raktározza el húsában nagyobb mennyiségben. Bár éppen ezek a halak kalóriadúsabbak, fogyasztásuk egészséges. Nem csak frissen, hanem konzervbe zárva is megőrzik előnyős összetevőiket. Ezek a zsírsavak nem hizlalnak, megóvnak a szívinfarktustól, megakadályozzák az érfalak elöregedését, megvastagodását. Vegetáriánusok repceolajjal helyettesíthetik a halat.

Forrás: Kismama magazin