Terhesség

Gyakori kérdések a császármetszés után

Összegyűjtöttünk és megválaszoltunk néhány gyakoribb kérdést, ami a császármetszés után felmerülhet az anyukákban, hogy ezzel is segítsünk a felépülés időszakában.
2021. Szeptember 27.
Gyakori kérdések a császármetszés után (Fotó: Getty Images)

Mivel lehet segíteni otthon a regenerációt, a seb gyógyulását?

A seb ápolásával, tisztításával, átkötözésével kapcsolatban tartsuk be az orvos tanácsait. A sebet tisztán és szárazon kell tartani, nem szabad dörzsölni ezt a területet, csak óvatosan felitatni a vizet. A kádban való fürdést most kerülni kell, helyette válasszunk egy gyors zuhanyozást. Az öltözködésnél célszerű olyan ruhadarabokat választani, amelyek nem szorosak, nem irritálják a sebet. Ideális a laza, pamutból készült fehérnemű és ruha is.

Idő kell a seb regenerálódásához, ezért fontos ebben az időszakban a pihenés, ne azonnal akarjunk visszatérni a napi rutinhoz. A seb gyógyulásáig kerülni kell az edzést, a hajolgatást, a nyújtózkodást, a forgolódást, és nem javasolt a babánál nehezebbet emelni. Ugyan a szokott edzésrutinhoz még nem lehet visszatérni, de a sétálás javasolt ebben az időszakban, mert ez fokozza a vérkeringést, így segíti a regenerálódást, a seb gyógyulását, és a vérrögképződés megelőzését. Gyógytornász segítségével elsajátíthatunk a regenerációt segítő mozgást is.

Miután a seb a gyógyulás után heget képez, érdemes megtanulni a hegmasszázst, ami szintén segíti a vérkeringés fokozását ezen a területen, és csökkenteni a fájdalmat.

A regeneráció szempontjából sokat számít, ha odafigyelünk a megfelelő étkezésre. Válasszunk tápláló ételeket, és ne feledkezzünk meg a szükséges folyadékbevitelről sem.

Az normális, ha a heg viszket vagy zsibbad?

A seb viszketése gyakori panasz, mert az idegek átszakadtak a heg környékén. Sokan tapasztalnak zsibbadást, bizsergő érzést is a heg területén, ami idővel elmúlik. Ha valamelyik tünet mégis aggodalmat kelt, akkor javasolt az orvosnak beszámolni a problémáról. Vakarni nem szabad a viszkető/zsibbadó heget, esetleg egy rövid ideig tartó, száraz, hideg borogatással lehet próbálkozni, és javasolt az orvos tanácsát kérni, hogy valamilyen bőrnyugtató krémet használhatunk-e a tünet enyhítésére.

A sebet és a heget is figyelemmel kell kísérni a gyógyulás időszakában. Fertőzést jelezhet a seb vagy a környező bőr vörössége, melegsége vagy duzzanata; ha a seb váladékozik vagy gennyesedik; ha megkeményedik vagy egyre nagyobb fájdalmat lehet érezni a környékén; ha kellemetlen szagú; ha a bemetszés egy adott pontján fájdalmat érzünk; ha a seb szétnyílik, felszakad; emellett 38 °C-nál magasabb láz jelentkezik.

Hogyan lehet megkönnyíteni a szoptatást a császármetszés után?

Szoptatni természetesen a császármetszés után is lehet – azonban nagyobb nehézséget okozhat az anya és a baba számára is megfelelő pozíciót megtalálni, mert a seb miatt kényelmetlenebb lehet a szoptatás. Bizonyos szoptatási testhelyzetek kényelmesebbek lehetnek, és érdemes ezeket is variálni, próbálgatni, amíg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Néhány pozíció, ami megkönnyítheti a szoptatást császármetszés után:

  • az oldalt fekvő testhelyzet a legkényelmesebb sokaknak, különösen a műtétet követő néhány napban
  • az amerikai focilabda tartásnál egy szoptatós párna is megtámasztja a babát
  • bölcső- vagy kereszttartás, párnával az ölben

Befolyásolhatja az anyatej termelődését a császármetszés?

Néhány császárral szült édesanya úgy találja, hogy az anyatej a vártnál valamivel később érkezik, feltehetőleg a műtéttel járó extra stressz miatt. A tejellátást segíti a minél gyakoribb bőrkontaktus a babával, a baba ölelése, ha a műtét után a lehető leghamarabb sor kerül az első szoptatásra, és a gyakori szoptatás is.

Szabad hordozni a babát a császár után is?

A babát már rögtön a születését követően lehet hordozni, azonban ajánlatos, hogy az első hetekben inkább az apa hordozza a babát, ha van rá lehetőség. Ha nincs erre mód, az anya is hordozhatja az újszülöttet, de ezt csak óvatosan, a fizikai állapotot figyelembe véve, fokozatosan tegye meg – először érdemes lehet akár ülve magára kötnie a babát. Válasszunk kényelmes és biztonságos hordozóeszközt, az újszülöttek esetében például a szövött és a karikás kendőt. A hordozó felkötésekor ügyeljünk arra, hogy a császáros sebet elkerülje a csomó, amivel rögzítjük.

Rövidebb a gyermekágy időszaka, ha császárral szült az édesanya?

A császármetszés után is tapasztalható gyermekágyi folyás, azaz lochia, aminek színe és mennyisége fokozatosan változik az idő előrehaladtával. A gyermekágyas időszak alatt általában hat hetet értünk, ez alatt tisztul a méh, amelynek belső falán seb keletkezik a méhlepény távozása után. A császármetszéssel szült édesanyák általában úgy tapasztalják, hogy a gyermekágyi folyás esetükben gyengébb és rövidebb ideig tart. Ennek az oka az, hogy a méhet kitisztítják a műtét során. Azonban a gyermekágyi időszak része a gyógyulási folyamat, ezért a hathetes regenerációs időszak a császármetszés után is fennáll.

Lehetséges hüvelyi úton szülni egy korábbi császármetszés után?

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy császármetszés után csakis császáros szülés következhet, és sok édesanya számára fontos, hogy legyen lehetősége arra, hogy a császármetszés után a következő gyermekét hüvelyi úton hozza világra. Ezt VBAC-nek (Vaginal Birth After Caesarean), vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülésnek nevezzük, amely sikerességének van néhány feltétele, van néhány követelmény, aminek meg kell felelni, hogy egyáltalán megpróbálhassa az anya. A VBAC feltételei:

  • az előző császármetszés harántmetszéssel történt;
  • nem ismétlődik meg az ok, ami miatt korábban császármetszésre került sor – az abszolút császárindokokra kell gondolni, mint például a farfekvés, az előlfekvő méhlepény vagy terhességi magas vérnyomás, stb.;
  • fontos, hogy mennyi idő telik el a következő szülésig – a méhrepedés kockázatának csökkentése érdekében általában 18 hónapot javasolnak a szakemberek;
  • a korábbi császármetszések száma – vannak orvosok, akik kizárólag egy császármetszés után engedélyezik, de vannak, akik két vagy három császármetszés után sem tartják rizikósabbnak a hüvelyi szülést;
  • és az anya általános egészségi állapota is fontos, hogy nincs-e olyan betegsége, ami növeli a komplikációk kockázatát.

Forrás: whattoexpect.com

webmd.com

whattoexpect.com