Terhesség

Fotókon mutatták meg, hogy a császármetszés is lehet csodás élmény

Ezek a születés utáni fotók megmutatják, hogy a császármetszés is tud gyönyörű lenni.
2019. Szeptember 23.
Fotókon mutatták meg, hogy a császármetszés is lehet csodás élmény

Mindannyiunkban él egy kép arról, milyen a szülés, a születés, még azelőtt, hogy életet adnánk egy babának. Ezek gyakran az általunk látott eseményeken alapulnak, de gyakran az agyunk kiszínezi olyan képekkel, amiket a televízióban, vagy akár az Instagram-on láttunk.

Ezért annyira pozitív dolog, hogy egyre több anyuka posztol császármetszés utáni képeket az Instagram-on, megmutatva ezzel a világnak, hogy a születés ezen módja is gyönyörű lehet. A képek feltöltésével az anyák és a fotósok nem csak azt bizonyítják be, hogy a császármetszés is ugyanolyan szép szülési mód, mint hagyományosan világra hozni egy babát, hanem segítenek abban is, hogy egyre több információ legyen elérhető az úgynevezett “gyengéd császármetszésről”, vagy császárszülésről – például az Egyesült Államokban alkalmazzák helyenként ezt a módszert.

De mi is az a császárszülés?

A császárszülés része annak a trendnek, amelyet az egészségügyi szakemberek gyengéd császármetszésnek neveznek. A folyamat során, egy átlátszó kendő helyettesíti a korábbi átlátszatlant, amelyet kifeszítettek az anya elé a császármetszés során, így az anyuka végig tudja nézni gyermeke világra jöttét. Akkor is lehetséges a császárszülés, ha nem engedélyezett az átlátszó kendő, ahogy későbbi fotókon látható.

Az átlátszó kendő a császármetszést születés-szerűbbé teszi, hogy az ne egy hideg orvosi eljáráshoz hasonlítson. – A gyengéd császármetszés hatalmas lépés a helyes irányba. Vissza kell hoznunk ez által a nőknek a szülés folyamatát, hiszen a kismamáknak lehetőségekre, választásokra, és tiszteletre van szükségük. Anyává válni a nő életének egyik legfontosabb eseménye. Megérdemlik, hogy az egyik legjobb legyen – mondja az Motherly digitális oktatási szerkesztője, Diana Spalding, szülésznő, gyermekápoló és a Gattered Birth alapítója.

Miért fontos az átlátszó kendő?

Első alkalommal megpillantani az újszülöttet nagyon különleges és csodálatos élmény, és a legtöbb anya azonnal szeretné látni a gyermekét, amint a világra jött. De néhányuknak a nem átlátszó kendő egy akadályt jelent ebben a helyzetben.

A gyengéd császármetszés nemcsak abban segíti az anyukákat, hogy hamarabb pillanthassák meg újszülöttjüket, hanem abban is, hogy hamarabb megkezdődhessen a kötődés. A gyengéd császármetszés folyamata továbbá tiszteletben tartja a tényt, hogy ez nem csak egy operáció, hanem születés is. – Amikor eljön az ideje a baba születésének, az orvosok segítenek lassan kiemelni az újszülöttet – fej, váll, has és utána a lábak – hasonlóan ahhoz, ahogy hüvelyi szülés esetén történik. Gyakran az anyuka és a baba érintkezése is megtörténik már a műtőben, sőt, a szoptatást is megkezdődhet – mondja Spalding.

A gyengéd császármetszésnek köszönhetően az anyuka jelen lehet

Vannak nők, akik nem akarnak átlátszó kendőt maguk elé, mások számára azonban ezek arra szolgálnak, hogy megtapasztalják a szülést abból a nézőpontból, ahonnan mindig is elképzelték ezt a csodálatos pillanatot. – Az átlátszó kendővel a nő képes lefelé nézni, és ténylegesen figyelni a csecsemő születését (aggodalomra semmi ok, a tényleges műtétet nem látja, ugyanis azt a hasa kitakarja) –  magyarázza Spalding.

Pozíciójuk miatt az anyák nem látják a műtéti részét a procedúrának, tehát a gyengéd császármetszés nem annyira ijesztő és véres, mint ahogyan néhányan feltételeznék. Ez valóban inkább arra hasonlít,  ahogy a hüvelyi szülés történik, amikor az anya nem látja az orvosokat, hanem a lehető leghamarabb pillanthatja meg a gyermekét.

A császármetszések is szülések, és ezt tisztelni kell

A gyengéd császármetszés egy sokkal holisztikusabb megközelítése a sima császármetszésnek, mivel visszahelyezi a hangsúlyt az anyára, mint személyre, nem pedig mint egy műtétre szoruló hasra. Ennek során néha még az anya olyan kéréseire is figyelnek, amelyeket egy hagyományos császármetszésnél elhagynának, például zene vagy más terápiás, pihentető lehetőség. A cél az, hogy adott pillanatban a műtő olyannyira kellemes hely legyen, amennyire csak lehet, és hogy tiszteletben tartsák az anyákat.

Időnként, orvosi megfontolásból, a kórházi szabályzat miatt, vagy az anya kérésének megfelelően, nem alkalmazzák az átlátszó kendőt. Ám ennek ellenére is lehetséges a gyengéd császármetszés, hogy az anyuka és a baba között mihamarabb megkezdődhessen a kötődés. Időnként ez azt jelenti, hogy van egy kis ablak a kendőn, ahol a babát azonnal átadják az anyának, hogy mihamarabb kontaktusba kerüljenek. Más esetekben az orvosi igénytől függően másképp néz ki.

Néhány fotó a gyengéd császármetszésről

A bejegyzés megtekintése az InstagramonApparently, it was the unofficial patron saint of cesarean sections feast day yesterday…soooo happy feast day, St. Raymond Nonnatus! I am so grateful for a safe way to deliver my babies. More importantly, thank you for inspiring the writers of Call The Midwife aka one of the best shows ever. ? St. Raymond Nonnatus, pray for us! ?? #straymondnonnatus #catholicmom #catholicmomthoughts #gentlecesarean #childbirth #csection #cesareanbirth #projectblessed #thecatholicwoman

LISA GONZALES (@ourlittlestjourney) által megosztott bejegyzés, Szept 1., 2019, időpont: 3:54 (PDT időzóna szerint)

A bejegyzés megtekintése az InstagramonApril is c-section awareness month. Whether a cesarean is planned or unplanned the team of nurses, midwives and physicians at the Birth Place try to make the experience as special as possible by offering music, a clear drape for the birth of the baby, and skin to skin while still in the Operating Room. #csectionawarenessmonth #skintoskin #gentlecesarean #plymouthma #thebirthplace

BirthPlace at BID-Plymouth (@birthplacebidplymouth) által megosztott bejegyzés, Ápr 10., 2019, időpont: 4:47 (PDT időzóna szerint)

A bejegyzés megtekintése az InstagramonLove this window in the drape so Mama and baby can do immediate skin-to-skin and delayed cord clamping! As a cesarean Mama myself, it?s always fantastic to see more choice and support like this in surgical birth. . #repost @nashvilledoulaservices Image by Clever Medical . #cesarean #cesareanbirth #cesareansection #cesareanwithoutfear #cesareanawareness #cesareanmom #cesareanbirthisbirth #familycenteredbirth #familycenteredcesarean #gentlecesarean #doulasofinstagram #delayedcordclamping #skintoskin #knowyouroptionsinbirth #milkandswaddles #prenataleducation #doulasupport #birth #birthisnormal #birthisamazing #laboranddelivery

Kelly Phipps Doula, CLEC, LCCE (@milkandswaddles) által megosztott bejegyzés, Júl 24., 2019, időpont: 9:50 (PDT időzóna szerint)

A cikk forrása: mother.ly

Kapcsolódó írásaink: