Terhesség

Fokozott étvágy terhesség alatt

Úgy tűnik, nem tudod kordában tartani a telhetetlen éhséget a terhesség alatt? Így tudsz megbirkózni vele.
2021. Január 17.
Fokozott étvágy terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Úgy érzed, mintha állandóan éhes lennél? Egyfolytában csak enni szeretnél? A fokozott étvágy gyakran előfordul a terhesség alatt, különösen a második trimeszterben jellemző, amikor már nincsenek reggeli rosszullétek és megnő a szervezet kalória szükséglete is.

Mikor jelentkezik a fokozott étvágy terhesség alatt?

Néhány nőnél megnő az étvágy már a terhesség első trimeszterében. A csillapíthatatlan éhségérzet azonban a legtöbb kismamánál a terhesség második trimeszterben jelentkezik.

Miért érzem magam folyamatosan éhesnek terhesség alatt?

A terhesség alatt megnövekedett étvágy annak köszönhető, hogy a növekvő magzat több táplálékot igényel.

Mit tehetek a fokozott étvágy ellen?

Amikor csillapíthatatlan vágyat érzel az evésre, akkor jobb, ha hallgatsz a testedre, de maradj észszerű. Ne hallgass a kettő helyett eszel elvre, e helyett a kettőért eszel elvet képviseld. Nem mindegy, hogy a fejlődő magzat milyen tápanyagokhoz, vitaminokhoz jut. Íme, néhány tipp, ami segít kordában tartani a folyamatos éhségérzetet.

Maradj hidratált

Több folyadékra van most szükséged, ráadásul sokszor összekeverhető az éhség és a szomjúságérzet. Ajánlott a napi 12-13 pohár (1 pohár kb. 2,5dl) víz fogyasztása, akár több is, ha kánikula van. A víz az ajánlott folyadék és nem a cukrozott italok.

Tartsd kordában a kalóriákat

A legtöbb kismamának egyáltalán nincs szüksége több kalóriára az első trimeszterben. A második trimeszterben körülbelül 350 kalóriával többre van szükség naponta, mint amennyit a terhesség előtt fogyasztottál, ez a harmadik trimeszterben körülbelül 500-ra nő. Ha ikreket vársz, akkor napi 300 kalória/baba többlettel számolj.

Egészséges étrendet kövess

Ügyelj arra, hogy ne üres kalóriákat egyél (édesség, rágcsa, stb), hanem tápláló, egészséges ételeket. Egyél magas rost tartalmú szénhidrátot (teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt), fehérjét, tejterméket. Válaszd a friss, idény zöldségeket, gyümölcsöket, a feldolgozott, finomított élelmiszereket kerüld. Egy nagy saláta például sok tápanyagot és rostot kínál, hogy feltöltsön, mint egy tányér finomított tészta.

Állj ellen a kísértésnek

Ha veszel is valami édességet, akkor légy előre látó: ha a pulton hagyod, akkor az nagy kísértés, de ha a szekrényben tárolod, talán kevésbé van szem előtt.

Gyakran egyél keveset

Napi háromszori étkezés helyett öt vagy hat kis étkezést válassz, ha lehet, három óránként. Ha túl sokat eszel egyszerre, akkor puffadáshoz, fokozott gázképződéshez, gyomorégéshez vezethet. Amikor néhány óránként eszel egy keveset, nem leszel farkas éhes és túlzásba sem esel.

Rágcsálnivalók

Ha korábban szerettél ezt-azt rágcsálni, akkor ne a rágcsálást hagyd abba, hanem válts terméket: mindig legyen nálad valami egészséges rágcsálnivaló. Néha megengedhetsz magadnak egy-egy kényeztető napot, így könnyebben tudsz nemet mondani máskor.

Figyeld a súlygyarapodásod

Ha az első trimeszterben nem sokat híztál (vagy az émelygés, reggeli rosszullét miatt még fogytál is), akkor lehetséges, hogy a fokozott éhségérzet azt jelzi, hogy a tested utol akarja magát érni. Ha azonban túl rövid idő alatt túl sokat híztál, akkor érdemes beszélned az orvosoddal a megfelelő étrend kialakítása érdekében.

Mikor számíthatsz az étvágy csökkenésére?

A terhesség harmadik trimeszterében általában csökken. Ennek az az oka, hogy a baba egyre kisebb helyet hagy a gyomrodnak. Mivel a legtöbb nőnek napi 500 extra kalóriát kell fogyasztania a növekvő magzat érdekében, különösen jó ötlet, ha megpróbálsz napi hat kis étkezést beiktatni.(Cikk forrása: whattoexpect.com)