Terhesség

Fogyókúra helyett ésszerű táplálkozás

Átlagosan tizenkét kilogramm testsúlynövekedés tekinthető egészségesnek a terhesség kilenc hónapja alatt.
2007. Szeptember 06.

A szülészorvosok szigorúbbak azokkal, akik eleve súlytöbblettel kezdik a gyermekvárást, számukra ennél mérsékeltebb hízást javasolnak. Igen nagy testsúly esetén orvosi felügyelet mellett folytatott fogyókúra is indokolt lehet. Ez legfeljebb azt jelentheti, hogy a havi átlagos egy kilogramm súlynövekedés helyett stagnál a testsúly, a kismama tehát ugyanolyan súlyú lesz a terhesség végén, mint az elején, valójában tehát havi egy kilogrammot fogyott.

Csak kifejezett orvosi szakvélemény alapján döntsünk fogyókúra mellett, mert a hiúságból tartott diéta veszélyezteti a kismama és a magzat egészségét. A zsírpárnákban sok káros anyag elraktározódik, ezek a zsírszövet apadásával a vérkeringésbe kerülnek, így eljuthatnak a magzathoz és az anyatejbe is. Fogyókúrázni tehát a szoptatás ideje alatt sem tanácsos.

A túlsúly önmagában is megterheli a szervezetet, a várandósság idején a hormonok hatására pedig meglazulnak az ízületek is. Étkezési szokásainkat dietetikus tanácsai alapján is átalakíthatjuk, a puszta kalóriaszámlálgatás ugyanis nem megfelelő módszer. A terhesség végén is csak 300 kilokalóriával több a napi energiaszükséglet, a magzatnak azonban folyamatos energiaellátásra, fehérjére, vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége. Ezért túlsúly esetén is jobb gyakran, keveset enni.

Az étkezések közötti nagy szünetekben túlságosan leesik a vércukorszint. Ez nem jó a magzatnak sem, ráadásul a farkaséhséget csak nagy adag étellel tudjuk csillapítani.

A napi két liter folyadékszükségletet ne édes gyümölcslevekkel vagy üdítőitalokkal elégítsük ki. A kellő kalóriamennyiség felét fedezhetjük szénhidrátokkal (kenyér, rizs, tészta, burgonya), de erőteljesen csökkentsük a zsírfogyasztást. Vegyük figyelembe, hogy a sütemények, édességek, felvágottak, sajtok és különféle mártások rengeteg rejtett zsiradékot tartalmaznak.

Az ideális az, ha minden étkezéskor eszünk gyümölcsöt, zöldséget. Egy héten két alkalommal érdemes lazacot, heringet fogyasztani, a halak olyan zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek fontosak a magzatnak. A tengeri lazac és a tőkehal különösen gazdag jódban.

A fehérjében gazdag ételek nagyon fontosak a terhesség alatt, a hal mellett a szárnyasok, tejtermékek és a tojás.

Sok ásványi anyagot tartalmaznak a hüvelyesek, a bab, a lencse, a borsó hetente egyszer kerüljön a tányérra. Állati zsiradék helyett pedig növényi olajjal érdemes elkészíteni az ételeket.

Forrás: Kismama magazin