Terhesség

Fogínygyulladás a terhesség alatt – mit kell tudnod róla?

Tudtad, hogy csaknem a kismamák felénél jelentkezik a terhességi fogínygyulladás? Ezért fontos, hogy a várandósság alatt (is) fokozottan ügyelj a szájhigiéniára.
2017. Május 31.

Fogínygyulladás a terhesség alatt – mit kell tudnod róla?

Szakorvos segítségével utánajártunk annak, hogy mit érdemes tudnod a terhességi fogínygyulladásról.

Mi okozza a terhességi fogínygyulladást?

A kismamák 35-50%-ánál előfordul a terhesség alatti fogínygyulladás (gingivitis), melyet a hormonális változások okoznak – tájékoztat Dr. Várnagy Éva, a Rózsakert Medical Center fogszakorvosa. A kór megjelenésének két csúcspontja van: az első trimeszterben a gonadotropin nevű hormon szintjének emelkedése, míg a második és a harmadik trimeszter fordulóján az ösztrogén és a progeszteron szintjének emelkedése tehető felelőssé az ínygyulladásért. Ezek a hormonok hatással vannak a fogíny alatti mikroflórára, emiatt a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek a fogágyban, illetve plakkok alakulhatnak ki.

Mik a tünetei a terhességi fogínygyulladásnak?

A gyulladás könnyen felismerhető, hiszen az íny ilyenkor duzzadt, kipirosodott. A plakkok és a várandósság alatt az ínyben 30-50%-kal fokozódó vérellátás miatt fogínyvérzés jelentkezhet.

Ritkán (az esetek 0-9,6%-ában) kialakulhat az úgynevezett epulis gravidarum is. Ez egy kis jóindulatú, livid, könnyen vérző szövetszaporulat az ínyen, amely a terhesség végén magától meg is szűnhet.

Milyen veszélyei vannak a terhességi fogínygyulladásnak?

A fogínygyulladást nem árt komolyan venni, ugyanis fogágybetegséget, ínyvisszahúzódást, tasakok kialakulását okozhatja. A szájban megtelepedő bacilusok a gyulladt ínyen keresztül bejuthatnak a véráramba. Ha az anya nem figyel oda a megfelelő szájhigiéniára, azzal a babát is veszélyeztetheti: a fogak és az íny rossz állapota hatással lehet a pici születési testsúlyára, valamint nőhet a koraszülés kockázata is.

Hogyan előzhető meg a terhességi fogínygyulladás?

Az ínygyulladás megelőzésében nagyon fontos a helyes fogápolás, a napi többszöri (a korábbinál gyakoribb) fogmosás, illetve a fogselyem rutinszerű használata. Ügyelni kell arra, hogy a fogak lepedék- és fogkőmentesek legyenek – figyelmeztet Dr. Várnagy Éva. Érdemes a második trimeszterben, a 4-6. hónap között felkeresni a fogorvost egy dentálhigiénés vizsgálatra. A szakember megnyugtat: a legtöbb fogászati beavatkozás nem jelent veszélyt a babára, a megfelelő óvintézkedésekkel akár röntgenkép is biztonsággal készíthető.

Kapcsolódó cikkeink: