Terhesség

Félrevezető a reggeli rosszullét kifejezés

Egy tanulmány bebizonyította: téves feltételezés, hogy a terhességi rosszullét, különösen a hányinger, csak reggel jelentkezik. Az adatok szerint a nap bármely szakában problémát okozhat, épp ezért a "reggeli rosszullét" kifejezés erősen félrevezető.
2020. Július 18.
Félrevezető a reggeli rosszullét kifejezés

A British Journal of General Practice által közzétett tanulmány az első olyan kutatás, amely a terhesség alatt jelentkező hányinger, hányás napszakokban történő előfordulását elemezte. A vizsgálatban 256 kismama tüneteit monitorozták. A felmérés szerint a hányás leggyakrabban hétköznap 7 és 13 óra között jelentkezett, de sok leendő édesanya még este is naplózott hányást. A hányinger napközben is gyakori volt. A hányinger, hányás igazán frekventált időszaka 9 és 10 óra közé esett, ekkor a kismamák 82%-a émelygett és 29%-a hányt is.

A tanulmány rávilágított, hogy míg a terhességi rosszullét legvalószínűbb időpontja valóban reggel van, a nők a nap bármely időszakában tapasztalhatnak hányingert, hányást, émelygést.

A Warwicki Egyetem tudósai szerint a “reggeli rosszullét” kifejezés a fenti eredmények alapján nem helyes, sőt félrevezető. Továbbá azok szemszögéből, akik intenzívebben szenvednek ettől, bagatellizálónak is tűnhet. (Kevesen tudják: a terhesség első trimeszterében a kórházi kezelések egyik leggyakoribb oka a hyperemesis gravidarumnak nevezett, nagyon súlyos terhességi hányás.) A szakemberek szerint sokkal inkább helytálló lenne a “terhességi hányinger és hányás” megfogalmazás.