Terhesség

Felkészítő tanfolyam a Szent Imre kórházban

A budapesti Szent Imre Kórház az elsők közt indított a nyolcvanas évek közepén szülésre felkészítő tanfolyamot.
2007. Szeptember 02.

Azóta mindenki azon igyekszik, hogy a várandós nő nyugodtan és a lehető legtermészetesebben hozhassa világra gyerekét. Újvári Bori szülésznővel a tanfolyamokról beszélgettünk.

– Közel hat éve már, hogy minden évben megújítjuk tanfolyamaink éves programját. Akkortájt vált ugyanis egyre erősebbé a nőkben az igény, hogy az apával együtt lehessenek jelen a szülésen. Bár én személy szerint is úgy gondoltam, hogy egy apának igenis joga van ott lenni a gyermeke születésénél, kezdetben bizony ellenállást tapasztaltunk a kórház néhány dolgozója és a régi főnökség részéről is. Ennek a harcnak végül Bálint Sándor doktor úr állt az élére, akivel együtt gondolkodtunk azon, hogyan lehetne vonzóbbá tenni szülészetünket a kismamák számára. Közel egy év alatt kikristályosodtak a programok, amelyek a fogamzástól a szülés utáni időszakig szolgáltatnak információkat az anyukáknak. A háromhavonta ismétlődő előadássorozat témái: a várandósság alatti életmód, a vizsgáló eljárások ismertetése, a várandósság, a szülés és a gyermekágy pszichológiája, a szülés, együttszülés és az alternatív szülés, a fájdalomcsillapító eljárások, a szülésznők szerepe, a baba-mama szobák bemutatása, a szoptatás és az újszülött gondozása.

– Egyéni kérdések, problémák megbeszélésére is nyílik lehetőség?

– Feltétlenül. Amikor például a szülésznők szerepéről beszélünk, végigjárjuk mind az öt szülőszobát, és folyamatosan várjuk a kérdéseket. Mivel mi évek, évtizedek óta dolgozunk a szakmában, esetleg megfeledkezünk néhány olyan részletről, ami számunkra természetes, az anyukáknak azonban újdonság. Valamennyien tapasztaljuk, hogy ezek az előadások, beszélgetések nemcsak a szülőket nyugtatják meg, hanem az ő felkészültségük a mi munkánkat is megkönnyíti. Persze az is időt igényelt, amíg az orvosok és szülésznők elfogadták, hogy ha a szülő nő igényli, ülve vagy akár guggolva kell segédkeznünk a szülésnél, vagyis nem neki kell alkalmazkodni hozzánk, hanem nekünk kell együttműködnünk vele. Ugyanakkor a kezdetektől érzem, milyen nagy segítséget jelent, hogy a mama mellett van valaki, aki hoz neki egy pohár vizet, aki megmasszírozza, ha adott esetben nekem egy másik szülésnél kell segédkeznem. A vajúdás történhet a vajúdó szobában, a szülőszobában, de a szülés megindulásáig akár a folyosón, a kertben sétálva is. Természetesen vannak olyan esetek, amikor orvosnak kell irányítania a folyamatot, de ezt szerencsére az anyák kilencvenkilenc százaléka képes elfogadni, egyébként pedig a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszünk.

A Szent Imre kórház felújított szülészetén egy- és kétágyas rooming-in szobák, modern műtőblokk, négy hagyományos és egy alternatív szülőszoba működik, ez utóbbiban a mamák labdán, bordásfalon, ágyban vagy kádban vajúdhatnak. Természetes szülés esetén választott testhelyzetben lehet szülni, és a kétórás megfigyelést is együtt töltheti az új család. A szülő nők kezdeményezésére 1997-től előzetes megbeszélés alapján adott a szabad szülésznőválasztás lehetősége, és szívesen fogadják a regisztrált dúlákat is – ha a kismama igényli.

További információk: www.imreszul.itx.hu

Információs telefon: 464-8736/ 8600-as mellék

Mit nyújt a szülészet a tanfolyamon kívül?

A várandósság alatt az előadásokon kívül a mamák az alábbi programokon vehetnek részt:

– Felkészítő tanfolyam minden kedden 18-19 óráig

– Szülés előtti torna a 12. héttől

Célja a várandós nő testének felkészítése a szülésre és az azt követő mielőbbi regenerálódásra. Minden kedden 16.30-17.30-ig, gyógytornász vezetésével

– Csoportrelaxáció

A relaxációs, viselkedésterápiás gyakorlatok segítenek leküzdeni a kismamák szorongásait, félelmeit, feldolgozni az érzelmi és lelki változásokat. Vezeti Dr. Bálint Sándor, minden szerdán délelőtt 9-10 óráig

– Kismamaklub

Szülésélmények feldolgozása szülésznők részvételével. Minden hónap második csütörtökén 17 órától

– Baba-mama torna

Igény szerinti lehetőség

– Babaklub

Csecsemőgondozó-nők válaszolnak a baba gondozásával kapcsolatos kérdésekre. Minden hónap negyedik csütörtökén 17 órától

Forrás: Kismama magazin