Terhesség

Felfüggesztették az abortuszt tiltó törvényt Alabamában

Az Emberi Élet Védelme Törvény néven ismertté vált törvény november 15-én lépett volna életbe.
2019. Október 30.
Felfüggesztették az abortuszt tiltó törvényt Alabamában (Fotó: iStock)

Kedden előzetes intézkedéssel függesztette fel az abortusz tilalmáról szóló törvény végrehajtását egy szövetségi bíró Alabama államban: Myron Thompson bíró döntését azzal indokolta, hogy az abortusz csaknem teljes betiltása “egyértelműen ellentmond a szövetségi legfelsőbb bíróság egyik precedens-ügyben hozott állásfoglalásának”.

November 15-én lépett volna életbe a törvény, amely Az Emberi Élet Védelme Törvény néven vált ismertté vált törvény november 15-én lépett volna életbe – a jelenlegi felfüggesztés meghatározatlan időre szól. A bíró döntése mindaddig érvényben marad, amíg bírósági úton nem rendezik a törvény vitatott részleteit.

A déli államban megszavazott törvény “sérti az egyén magánélethez való jogát, azt, hogy a személyes méltósága és autonómiája számára központi kérdésben döntést hozhasson” – írja Thompson bíró a 17 oldalas indoklásában, és azt is hangsúlyozta, hogy a törvényben megfogalmazott tiltás “csökkenti a nők társadalmi cselekvésének lehetőségeit és korlátozza reprodukciós jogaikat”. Ez azt jelenti, hogy tiltja, hogy a nők maguk dönthessenek a gyermekvállalás ügyében, mely a bíró szerint ellentétes az Egyesült Államok alkotmányával.

A legtöbb tagállamban a magzat első szívdobbanásának idejétől kezdve tiltják a terhesség-megszakítást, Alabamában azonban még ennél is szigorúbb törvényt szavaztak meg az idén tavasszal. Ugyanis a nemi erőszak vagy az incesztus (vérfertőző kapcsolat) után bekövetkező terhesség megszakítását is tiltja a Kay Ivey republikánus kormányzó által májusban aláírt, ezzel pedig törvényerőre emelt döntés, mely a művi terhesség-megszakítást csakis akkor engedélyezi, ha az édesanya egészsége veszélyben forog, vagy ha a magzat halállal végződő fejlődési rendellenességgel születne. Az alabamai törvény életfogytig tartó börtönnel tervezi büntetni azokat az orvosokat, akik abortuszt hajtanak végre.

Az egyes tagállamokban megszavazott abortusztörvények alkotmányosságát vizsgálja majd az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság is, hiszen több tagállamban vitatják a rendkívül szigorú abortusztörvényeket, és a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a törvények ellenzői és támogatói egyaránt fellebbezést nyújtottak be.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: MTI