Terhesség

Felfáztam megint!

A nők körülbelül negyede életében legalább egyszer elszenvedi. Hajlamosító tényezők az életkor, a szexuális aktivitás, a várandósság, a helytelen higiéniás szokások, a szexuális partner gyakori cseréje, sőt még egyes belgyógyászati betegségek is.

Miért éppen kismamák?

A növekvő magzat ránehezedhet a húgyvezetékekre és a hólyagra. Emiatt vizeletpangás alakulhat ki, és a vizelet visszajuthat a veseüregrendszerbe. A vesék vérátáramlása közel ötven százalékkal fokozódik, ráadásul a hólyag nehezebben ürülhet. A méh növekedése nyomás alá helyezheti a hólyagot is, ezért vizelettároló képessége csökken. S mivel a terhességi hormonok hatására csökken a simaizmok tónusa a húgyvezetékekben, ez is hozzájárulhat a vesepangáshoz.

Így előzheted meg a bajt

  • Lehetőleg kerüld a kádban fürdést, helyette inkább zuhanyozz!
  • Szex után igyekezz kiüríteni a hólyagodat!
  • Megelőzheted a vesepangást, ha az utolsó harmadban már inkább oldalt fekszel, mint hanyatt.
  • Mi okozhat fertőzést?

    A kórokozók kétféle úton kerülhetnek a szervezetbe. Vagy a húgycsövön keresztül a gát és a hüvely környékéről, vagy pedig a vér útján. A nők anatómiai viszonyai miatt (rövid húgycső) a kórokozók viszonylag könnyen jutnak fel a hólyagba a végbél környékéről.

    A legegyszerűbb eset az, amikor tünetek ugyan nincsenek, de baktériumok jelennek meg az ürített vizeletben, ez a szokásos vizeletvizsgálat során derülhet ki. Gyakorisága kismamák körében két-hét százalék körüli. Figyelni azért kell rá, mert várandósoknál jelentősen növeli az alacsony súlyú újszülöttek (2500 gramm alatt) arányát, a koraszülés kockázatát, az újszülött-halálozást és az akut vesemedence-gyulladás kialakulásának veszélyét. Éppen ezért annak ellenére, hogy nem okoz tüneteket, feltétlenül szűrni, szükség esetén kezelni kell. Ezt vizelettenyésztés eredménye alapján meghatározott antibiotikummal végzik, és a kontrollvizsgálatról sem szabad elfeledkezni.

    A másik gyakori betegség az akut hólyaghurut, amely erőteljes tünetekkel jár: gyakori, fájdalmas, csípő vizelés, genny, esetleg vér megjelenése a vizeletben. Láz nem jellemező rá, legfeljebb hőemelkedés. A fertőzést többnyire kólibaktérium okozza. Az akut hólyaghurut szerencsére nem hajlamosít koraszülésre, vetélésre. Kezelése ugyanúgy zajlik, mint a tünetmentes baktériumürítésnél.

    A legsúlyosabb tünetekkel és következményekkel az akut vesemedence-gyulladás járhat, amely minden századik kismamát érinthet. A tünetmentes baktériumürítés szűrése jelentően csökkenti előfordulását. A tünetek a következőképpen alakulhatnak: magas láz, elesettség, hidegrázás, hányás, deréktáji fájdalom.

    Ezek mellett a hólyaghurutra jellemző tünetek is megjelenhetnek. Az akut vesemedence gyulladás súlyos tünetei miatt kórházi megfigyelés, kezelés és akár egyéb beavatkozás is indokolt lehet. Gyógyulás után havonta kell végezni vizelettenyésztéseket. Az ilyen betegségen átesett várandósok esetében ugyanis számolni kell a visszatérő fertőzés lehetőségével.

    Felfáztam megint!

    Dr. Fél Tamás urológus szakorvos, www.g1intezet.hu

    Kapcsolódó cikkeink:

    Kerüld el a felfázást!

    Mit tegyen a felfázott kismama?

    Felfázás? Már megint miért? – A szakértő válaszol

    Forrás: Kismama magazin