Terhesség

Fejreállítják a faros babát

Az orvosok többsége úgy gondolja, egyszerűbb császározni. Máshol új utakkal is próbálkoznak annak érdekében, hogy a faros magzat végül mégis természetes úton születhessen meg.

Kérdés

Nem akar megfordulni

Első babámat várom, már a 36. héten járok, de semmi jele, hogy a kisfiam fejre akarna fordulni. Márpedig ez az én esetemben, ahogy az orvosom a minap bejelentette, császármetszést jelent. Hallottam arról, hogy létezik a külső fordítás módszere a makacskodó faros babáknak. Hogyan működik ez, és hol végzik?

K. P., e-mail

Dr. Boros Judit válasza:

Vannak olyan kórházak, ahol sok tapasztalattal rendelkeznek a külső fordításról. Magát a műveletet úgy kell elképzelni, mintha egy takaró alatt fekvő babát akarnánk 180 fokkal megfordítani úgy, hogy a popsiját és a fejét kíméletesen tereljük a kívánt irányba. Feltétele és ideális időpontja a betöltött 37. hét és az, hogy a magzat popsija lehetőleg ne legyen még beilleszkedve a medencebemenetben, onnan ugyanis nehezebb kimozdítani. Ebben az időszakban még több a magzatvíz, könnyebb mozgatni a babát. A kismama a fordítás napját kórházban tölti, és először méhizomlazító infúziót kap. Ultrahanggal felmérjük, hogyan helyezkedik el a magzat. Bekenjük a kismama hasát zselével, majd egyenként félperces próbálkozásokkal, simogatással, masszázzsal megpróbáljuk megfordítani a magzatot, vagyis egyáltalán nem erőszakos, durva beavatkozásról van szó. Van, hogy csak második-harmadik próbálkozásra sikerül, illetve előfordul, hogy először csak 45 fokos fordulatot tudunk elérni. Összesen legfeljebb négy próbálkozásra kerül sor egy ilyen alkalommal. Igen kis százalékban fordul csak elő, hogy átmenetileg romlik a szívhang.

Fejreállítják a faros babát

Az eljárás veszélyei abban rejlenek, hogy nem tudjuk pontosan, miért is helyezkedik el fordítva a baba odabent. Lehetséges például, hogy belegabalyodott a köldökzsinórba. Ha ilyenkor fordítgatni próbálnánk, túlnyújthatnánk a zsinórt, de egyéb kellemetlenséget is előidézhetünk. Ezeket a magzat szívhangjának visszaesése jelezni is szokta. Végül pedig az is tény, hogy vannak babák, akiket még így is képtelenség kimozdítani a fartartásból. Aki vállalkozik a külső fordításra, annak azzal is tisztában kell lennie, hogy akkor, ha a fordítás során valamilyen komplikáció adódik, azonnal császármetszést végeznek. Persze annak, aki először szül, és faros a babája, a jelenlegi szakmai ajánlás szerint amúgy sincs választása: így is, úgy is császárra számíthat. A fordítás viszont az esetek nagy százalékában sikeresnek bizonyul, és így elhárul az akadály a természetes szülés elől. Külső fordításra például a budapesti Szent István Kórházban van lehetőség.

Érdekelhet még

Kutatás arról, hogy mikor van a külső fordítás optimális időpontja

Trükkök, amikkel te is próbálkozhatsz, hogy megforduljon a magzat

Elemzés arról, hogyan jutottunk odáig, hogy ma már császárral születik a faros babák többsége.

Forrás: Kismama magazin