Terhesség

Fagyasztott embrió révén könnyebb teherbe esni?

Egy friss kutatás szerint egyes meddőségi kezelésre járó nők számára javítaná az esélyt a teherbe esésre, ha az újonnan megtermékenyült petesejt beültetése helyett a lefagyasztott embriókat használnák fel és ültetnék be.
2016. Augusztus 18.

A policisztás ovárium szindrómával küzdő nőknél a meddőségi kezelések során jellemzően inkább friss embriókat ültetnek be az anyába, pedig a Pennsylvania Állami Egyetem kutatócsoportja dr. Richard Legro vezetésével azt állítja, hogy a fagyasztott embriókkal valószínűleg nagyobb sikert lehetne elérni. Utóbbi esetben hiperstimulációs szindróma is ritkábban fordul elő a petefészekben, ami igen fájdalmas tud lenni.

A szakemberek szerint a petefészek stimulációja friss embriók felhasználása esetén visszaüthet, ugyanis a meddőségi kezelés során a nőket hormonokkal kezelik, hogy a petesejt-termelődést fokozzák, ugyanakkor ez az embrió beültetésének sikerét is befolyásolhatja.

Amint azt Legro kifejtette, a stimuláció hatására az ösztrogénszint a normális tízszerese is lehet akár, ez viszont már meggátolhatja az embriót abban, hogy beágyazódjon a méhbe. Ha azonban fagyasztott embriót használnak fel, akkor a méh hormonszintjének van ideje visszaállni a normál szintre, ezzel nő az embrió beágyazódásának az esélye is.

A New England Journal of Medicine című lapban közzétett kutatás során Legro és munkatársai több mint 1500 meddő kínai nőt kísértek figyelemmel, akik mind első meddőségi kezelésükön vettek részt, és mind policisztás ovárium szindrómával küzdöttek. A nők egy részénél friss, másik részénél fagyasztott embriót ültettek be, és az eredmények azt mutatták, hogy utóbbiaknál nagyobb arányban volt sikeres a teherbe esés, illetve ritkábban fordult elő vetélés is (22 százalék a 33 százalékkal szemben), sőt hiperstimulációra is kevesebb példa volt (2 százalék a 7 százalékkal szemben).

Ugyanakkor a fagyasztott embriót kapott nőknél a preeklampszia – vagyis a terhesség alatti magas vérnyomás – aránya magasabb volt (4 százalék az 1 százalékkal szemben), továbbá öt esetben vesztette életét az újszülött, míg a másik csoportban ilyen nem fordult elő.

Dr. Christos Coutifaris, a Pennsylvania Egyetem meddőségi részlegének vezetője úgy véli, a nők esetében sok minden múlik azon, hány embriójuk van. Ha valakinek tíz embriója van, és abból egyet frissen felhasznál, 42 százalék esélye van a sikeres teherbe esésre, és ha nem jön össze, még mindig van kilenc lefagyasztott embriója. Ha azonban egy párnak csak két embriója van, a fagyasztottal több esélye van a teherbe esésre. A szakember hozzátette, egyedi esetekben, például ha a nőnél túlstimuláció fordul elő, megfontolandó, hogy esetleg az összes embriót fagyasszák le.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Fagyibabák a láthatáron
  • Mintha természetesen fogant volna
  • Olykor az embrió is segítségre szorul
  • Lefagyasztották, majd újra beültették a petefészkét
  • Forrás: Medipress