Terhesség

Ezzel az 5 dologgal csökkentheted a fejlődési rendellenességek kockázatát

Sajnos nem lehet garantálni, hogy minden kisbaba egészségesen jön világra, de sokat tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.
2020. Február 09.
Ezzel az 5 dologgal csökkentheted a fejlődési rendellenességek kockázatát (fotó: iStock)

Minden kismama arra vágyik, hogy egészséges kisbabája szülessen. Sajnos lehetetlen garantálni, hogy mindenkivel minden rendben lesz, a Harvard Health szerint sok mindent ki lehet mutatni ultrahanggal, de messze nem mindent.

Ez mégsem jelenti azt, hogy ne tehetnénk meg sok mindent azért, hogy a csökkentsük a fejlődési rendellenességek kockázatát.

1. Folsav

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a folsav létfontosságú a terhesség során: segít megelőzni súlyos fejlődési rendellenességeket (idegcsőzáródási rendellenességek.

A terhesség alatt és legalább egy hónappal a tervezett terhesség előtt érdemes folsavat szedni, 400 mikrogrammnyit naponta. Folsavban gazdag ételekből, folsavval dúsított élelmiszerekből illetve tabletta formájában.

2. Oltás

A Harvard Health szerint a terhességet tervező nőknek naprakésznek kell lenniük oltások tekintetében is, tudniuk kell, hogy korábban milyen betegségek ellen kaptak védőoltást illetve milyen betegségeik voltak. A rubeola fertőzés terhesség során károkat okozhat a magzatban (szívelégtelenség, vakság) és vetéléshez vezethet.

Fontos lenne kivédeni az influenzát és beadatni a tetanusz, diftéria és pertussis elleni védőoltást is, ha korábban erre nem került sor.

3. Dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése

Mindkettőt mellőzni kell, mindkettő vetélést, halvaszülést, születési rendellenességet okozhat.

4. Súly

Már a terhességet tervező időszakban figyeljünk oda a súlyunkra, beszéljünk orvossal, szakértővel arról, hogy mi az ideális testsúly a teherbe esés és a terhesség szempontjából.

Az elhízás növeli a súlyos születési rendellenességek kockázatát, mint például szívproblémák, idegcső defektusok, valamint a terhességi szövődmények, például a preeklampsia és a terhességi cukorbetegség kockázatát.

5. Tudatos terhesség

Már a tervezés időszakában legyünk tudatosak, életmódban, táplálkozásban, mozgásban. Fontos a terhesgondozáson való részvétel is. Soha nincs elég korán ahhoz, hogy készüljünk a terhességre.(Cikk forrása: smartparenting.com)