Terhesség

Ezt érdemes tudnod a magzat mozgásáról

Alig várod, hogy végre érezd az első baba rúgásokat a pocakodban? Szinte el sem tudod képzelni, mire számíts?
2020. Október 11.
Ezt érdemes tudnod a magzat mozgásáról (Fotó: Getty Images)

A What to Expect szerint a következőket érdemes tudnod a magzat mozgásával kapcsolatban!

A második trimeszterig még nem érzed

A második trimesztert nem véletlenül tartják sokan a várandósság legjobb időszakának. Az első trimeszter fáradtsága, a reggeli rosszullétek elmúlnak, és végre elkezdődik az egyik legizgalmasabb rész: amikor a baba rugdosni kezd. A babák általában a 4-5 hónap környékén kezdenek érezhetően mozogni a legtöbb édesanya szerint, általában a 18-22. hét között.Ez azt is jelenti, hogy mindenki másképp működik, így ne idegeskedj, ha a szintén várandós ismerősöd már a 14. héten érezte a rúgásokat, te pedig még a 19. héten sem. Általában a többedik babavárásnál, illetve ha vékonyabb alkatú az anyuka, korábban érezheti a magzati mozgást. A méhlepény helyzete is hatással van erre, ha előbbre álló, akkor egy kicsit tovább tarthat, mire érzed a rúgásokat.

Lehetséges, hogy elszalasztod az első rúgásokat

A baba első rúgásait általában még nem érzik különösebben erősnek a kismamák, sokkal inkább apró rezgő érzéseknek, rebbenésnek, olyasminek, mint amikor pillangókat érez az ember a hasában, ha ideges. Amikor először felismered a baba mozgását, utána bizonyára egyre jobban érzed majd. A 21. hét körül, amikor irányban vannak a lábacskái és karjai, már sokkal erősebbek lesznek az ütések is.

Az elején még rendszertelen a mozgás

Tehát ne ijedj meg, ha nem érzed kiszámíthatóan, hogy a baba táncol a pocakban. A baba mozgásának első, kezdeti heteiben nem ritka, hogy a kismamák 1-3 napig nem éreznek semmit sem. A terhesség előrehaladtával viszont naponta többször is érezheted a rugdosást.

A nap bizonyos óráiban (és éjszaka) aktívabb a magzat

A terhesség későbbi időszakában észreveheted, hogy a baba bizonyos időpontokban ébren van, és többet mozog. Például amikor lefekszel este, és már jobban felismered a jeleket, valószínűleg észre fogod venni, hogy a baba többet mozog. Jobban rugdoshat azután is, hogy ettél valamit, vagy ha ideges vagy, és az adrenalin energiát adott neki.

…és van, amikor kevésbé aktív

A harmadik trimeszterben, ha azt tapasztalod, hogy egy időre szünetel a rugdosódás, mozgás, az sokszor azt jelenti, hogy a baba alszik. Néhányan szexuális együttlét után is tapasztalják, hogy csökken a magzati mozgás, mert a ringató mozgás és az orgazmussal járó méhösszehúzódások hatására is elaludhat a baba. Mindenesetre a magzati mozgás bármilyen változásáról, különösen a csökkenésről jobb beszámolni az orvosnak is.

Nem a rugdosás az egyetlen mozgás

A baba üt, forog, csapkod, bukfencezik tekereg, nyújtózkodik is a pocakban. De az is előfordulhat, hogy ritmikus, pattogó mozgást észlelsz: ez jó eséllyel lehet amiatt, mert a magzat csuklik odabent. Ez aggasztónak tűnhet, de valójában teljesen ártalmatlan, és nem okoz fájdalmat, kényelmetlenséget a magzatnak.

Ha kellemetlen a rúgás, próbáld ki ezt

A második trimeszterben a rugdosás, a csiklandozó érzés általában mosolygásra készteti az anyukát. De ahogy a baba egyre növekszik, úgy lehetnek egyre erősebbek az ütések és rúgások is, és ezek közül némely kellemetlen is lehet. Ha szeretnél egy kis szünetet, válts pozíciót, ha állsz, ülj vagy feküdj le. Remélhetőleg a pici megérti az üzeneted.

Ezt próbáld meg, ha szeretnéd “mozgásba hozni” a babát

Egy kis nassolnivaló vagy egy kevés gyümölcslé segíthet, hogy a baba mozgolódjon egy kicsit odabent, hogy tudd, minden rendben van. Ez a vércukorszint emelkedésének köszönhető a harapnivaló után.

Lehet, hogy majd számolnod kell a rúgásokat

A 28. hét után az orvosod javasolhatja, hogy naponta 1-2 alkalommal kövesd nyomon a baba mozgását. Reggel vagy este, amikor van egy kis időd lepihenni, nézz az órára, amikor a baba elkezd rugdosni, és számold a rúgásokat. Amikor eléred a 10-et, nézd meg, mennyi idő telt el azóta, hogy az első rúgást tapasztaltad. Ideális esetben egy órán belül érzel 10 mozdulatot vagy többet.Ha ennél tovább tartott, egyél valamit és igyál egy kis gyümölcslevet, majd kezd újra a számolást. Ha két óránál tovább tart, mire eléri a 10 mozgást, jelezd az orvosodnak. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy baj van a babával, de szükséges lehet kiértékelni. Ha a mozgás hirtelen csökken, abban az esetben is mindenképpen beszélj az orvosoddal, akárcsak ha bármi szokatlant tapasztalsz.Forrás: whattoexpect.com