Terhesség

Ezt a két vitamint a legfontosabb pótolnia a kismamának

A terhesség alatt különös gondot kell fordítania a kismamáknak a vitamin- és ásványianyag pótlásra. A folsav és a D-vitamin mellett azonban más ásványianyagokra és vitaminokra is szükség van.
2018. Május 31.
Ezt a két vitamint a legfontosabb pótolnia a kismamának

Vannak, akik szerint csupán ügyes marketingfogás, hogy a terhes kismamák minél többféle vitamin szedjenek a terhességük alatt. Egy 2016-os, egyben a témával kapcsolatos legújabb kutatás, ami a Drug and Therapeutics Bulletin című lapban jelent meg arra figyelmeztet, hogy pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy a kismamák hány százaléka szed multivitaminokat. A jelenlegi tudományos adatok szerint ha nincs megfelelő mértékű vitamin-és ásványi anyag az anya szervezetében, akkor fennáll a praeeclampsia kockázata, a magzati növekedés elmaradása, velőcsőzáródási zavarok, csontvázdeformitások, kis születési súly és koraszülés kockázata.

A The Guardian megkérdezett egy szakértőt, a Health Supplements Information Service dietetikusát, aki egyetért abban, hogy egyértelmű preventív hatás csupán a folsav esetében igazolódott a velőcsőzáródási zavar megelőzése terén. Azt dr. Carrie Ruxton is elismerte, hogy a várandósok számára összeállított multivitaminok többi komponense olyan vitaminok és ásványi anyagok pótlását is biztosítja, melyek ideális esetben a táplálékkal is bekerülhetnének a szervezetbe, a valóságban azonban a várandósok étrendje messze nem ideális összetételű. Éppen ezért nyújtanak segítséget a táplálékkiegészítők, vitaminok.

Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy a folsav nagyon fontos: bizonyított a magzati velőcsőzáródási zavarok megelőzésében és azt a folsav mennyiséget, amelyre szüksége van egy terhes nőnek, pusztán élelmiszerrel szinte lehetetlen bevinni (a napi ajánlott mennyiség terheseknek és szoptatás alatt 400 mikrogramm). És az sem elhanyagolható tény, hogy a folsav jobban felszívódik mesterséges készítményből.

A folsav terhesség alatti jelentőségét, hazánkban dr. Czeizel Endre tanulmányozta a legszélesebb körben, ezzel világhírű elismertségre tett szert. Richard W. Smithellsszel közösen végzett kutatásai igazolták, hogy elegendő folsavbevitellel a velőcsőzáródási zavarok túlnyomó hányada megelőzhető. A köznyelvben csak nyitott gerincként emlegetett defektus előfordulását több mint 5500 terhességben elemezve azt találta, hogy a folsavpótlásban nem részesült kontrollcsoportban 6 ilyen eset fordult elő, míg folsavpótlás mellett egyetlenegy sem.

Egyre több tudományos adat szól a terhesség alatti D-vitamin-pótlás előnyeiről is. Emellett nem hanyagolható el a terhességi vitaminokban lévő vas szerepe sem – olvashatjuk a pharmaonline-on.

Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász a HVG-nek ugyanakkor azt mondta: “A brit tudósok valószínűleg azért írhatják, hogy a várandós nőknek csak folsavra és D-vitaminra van szükségük, mert ez valóban igaz is a brit nőkre. Ugyanakkor Magyarországon ennyire nem fényes az általános tápláltsági állapot. Nálunk például számolni kell azzal is, hogy vannak jód- és szelénhiányos területek: ha egy kismama itt él, neki ezeket pótolni kell. A terhespopulációban például előfordulhatnak még speciális diétások, allergiások, vegánok és vegetáriánusok. Az ikerterhesség megint egy másik történet.”

Kapcsolódó cikkeink terhesvitamin témában:

Forrás: PharmaOnline