Terhesség

Ezért változik a nők menstruációs ciklusa, miután gyerekük lesz

A terhességgel minden nő teste drasztikusan megváltozik, és ez nem csak a has növekedését vagy a testsúly megváltozását jelenti.
2021. Május 11.
Ezért változik a nők menstruációs ciklusa, miután gyerekük lesz (fotó: Getty Images)

Miután megszületett a második gyerekem, a menstruációm sokkal erősebb lett. Az első után ez nem így volt. Miért van ez így?- teszi fel a kérdést a health.com cikkében Dr. Roshini Rajapaksa a NYU School of Medicine orvostudományi tanszékének adjunktusa.

A terhesség gyakorlatilag mindenünkre kihatással van, vannak dolgok, amelyek örökre megváltoznak, míg más változások csak átmenetiek. Egy terhességi nap alatt kb. százszor annyi ösztrogén termelődik a női szervezetben, mint egy sima, terhesség nélküli napon. Más hormonok, például a progeszteron és a humán korion-gonadotropin (HCG-hormonként talán ismertebbe lehet a neve) hormonok szintje is megnő ez idő alatt. Ezek az átmeneti hormonális változások nemcsak a kilenc hónap alatt változtatják meg a szervezetedet, de tartós hatásuk is lehet, még azután is, hogy túl vagy a szülésen és befejezted a szoptatást.

Ezt éppen úgy kell elképzelni, hogy a mellek sem fognak soha többé teljesen úgy kinézni terhesség után, mint annak előtte. A menstruációval is történhet hasonló változás. Vannak nők, akik az első baba után azt tapasztalják, hogy megváltozott a menstruációs mintázatuk (különbség a PMS-ben, a görcsökben, fájdalmakban, a menstruáció hosszában, erősségében vagy a hangulatváltozásokban vagy a fentiek mindegyikében), majd a második vagy harmadik gyerek után újabb változást tapasztalnak a menstruációjukban. De vannak olyan nők is, akiknél egyáltalán nem történik semmilyen változás.

Terhességtől függetlenül a nők azt is megtapasztalhatják a 30-as éveik végén, ahogy az ösztrogén szint csökkenni kezd, hogy megváltozik a menstruációjuk.  A menstruáció megváltozása mögött tehát több tényező is állhat. Ha szokatlanul erős vérzést vagy fokozott fájdalmat tapasztalunk, akkor mindenképp beszéljünk orvossal.