Terhesség

Ezért remegünk szülés közben

Minden várandósság, szülés és baba teljesen egyedi, nincs két egyforma. Ugyan nagyon sok információ áll rendelkezésünkre a szülés folyamatáról, de így is történhetnek meglepő dolgok. Az egyik ezek közül a vajúdás, szülés közben fellépő remegés.
2021. Október 11.
Ezért remegünk szülés közben (Fotó: Getty Images)

Amikor nagyon fázunk, gyakran tapasztalhatunk reszketést, remegést. Azonban ez más helyzetben is előfordulhat, még ha kevésbé is számítanánk rá. A nők tapasztalhatnak remegést vajúdás, szülés közben.

Ennek az oka lehet a hormonális változás szüléskor az anya szervezetében, és a hőmérséklet megváltozása – írja a babygaga.com. A kettő együtt olyan adrenalin-választ válthat ki a szervezetben, ami remegést, reszketést válthat ki.

A parents.com portál szerint szintén a hormonális változásokkal kapcsolható össze a remegés. Vannak, akik tapasztalják ezt a tünetet, míg mások nem. Az is előfordulhat, hogy valaki annyira erős reszketést tapasztal, amitől még a fogait is kocogtatja.

A vajúdás során az oxitocin hormon okozza a méhösszehúzódásokat, de egyes nők tapasztalhatnak izomösszehúzódásokat a lábak, a hát, a karok és a lábfejek területén is. Ha ezt még kiegészítjük a nagy dózisú stresszhormonnal, mint az adrenalin, a kortizol és az epinefrin, és a gyorsan változó hormonokkal, amelyek a vajúdás és a szülés során segítik a nőt, nem meglepő a sokkra hasonlító fizikai reakció, amit tapasztalhat. Ez kiválthat remegést, illetve van, aki izzadást, sírást, hányást, viszketést, vagy más tünetet tapasztal. A remegésről érdemes tudni, hogy általában teljesen természetes reakció a szülés során.

Sokan tapasztalnak szülés után is remegést. Ez is teljesen normális jelenség, ami az izgatottsággal, és a szülést követő azonnali hormonváltozásokkal áll összefüggésben. De ez lehet az érzéstelenítésre adott reakció, és okozhatja a felszabaduló endorfin is. A szülés utáni remegés általában néhány percen, legfeljebb néhány órán belül elmúlik.

Forrás: babygaga.comparents.comthebump.com