Terhesség

Ezért olyan veszélyes a húgyúti fertőzés terhesség alatt

Várandósság nélkül sem egy leányálom, de akkor még kezelni is nehezebb.
2022. Július 23.
Fotó: Getty Images

Megszoktuk már, hogy a szervezetünk állandóan találkozik vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, mindenféle undok, ám szemmel nem látható lényekkel. Egy-egy náthától már a szemünk sem rebben, főleg, mióta egy világjárványt is átvészeltünk.

Ám a kórokozók hirtelen nagyon veszélyessé és félelmetessé válnak abban az esetben, ha várandósok vagyunk. Már a gondolatától is rettegünk annak, hogy elkapunk valamit, ha meg tényleg bekövetkezik a dolog, hajlamosak vagyunk bepánikolni. Az persze nem segít, de az biztos, hogy a terhesség alatti fertőzéseket különösen komolyan kell venni, hiszen már nemcsak nekünk, de a babánknak is árthatnak.

Ez nem azt jelenti, hogy ez feltétlen meg is történik, hiszen ezen fertőzések között is vannak enyhébb lefolyásúak, könnyen kezelhetők. Ám a kezelést megnehezítheti, hogy ilyenkor nem szedhetünk akármilyen gyógyszert, és persze bizonyos megelőző vakcinák sem jöhetnek szóba.

De essünk túl gyorsan a legsúlyosabb következmények megemlítésén, mert sajnos léteznek. Ilyen a vetélés, a koraszülés vagy a fejlődési rendellenesség kialakulása. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor saját szervezetünk is másként reagál mindenféle behatásra. Mivel a nő testének a várandósság alat,t egy félig idegen másikat kell befogadnia, az immunrendszere “takarékra áll”. Emiatt elképzelhető, hogy az a nátha, amit máskor könnyen átvészelnénk, terhesség alatt ledönt a lábunkról.

Pontosan milyen fertőzések fordulhatnak elő? Lehetnek ezek bakteriálisak, szexuális úton terjedők, vírusok-okozta bajok, de az egyik leggyakoribb a húgyúti fertőzés.

Folyamatos vizelési inger, szúró, égető érzés pisiléskor, izzadás, gyengeség, láz… a hólyaghurut fogalmát szinte minden nő ismeri, terhesség alatt azonban ennek is komolyabbak lehetnek a következményei, illetve ilyenkor eleve nagyobb a kialakulás kockázata is. Az oka pedig az, hogy baktériumok kerülnek a húgyutakba, ezt az állapotot pedig – mikrobiológiai tenyésztés után – minden esetben kezelni kell.

Várandósság esetén a méh nyomja a vizeletürítéssel kapcsolatos szerveket, a húgyutak pedig renyhébben működnek, így nem ritka a vesegörcs, vesemedence-gyulladás sem. A lassú működés ugyanis vizeletpangást okoz, ami ideális táptalaj a kórokozóknak. Egyébként mindezen problémák kialakulása eleve gyakoribb nőknél mint férfiaknál, amire az anatómiai berendezésünk a magyarázat. A nők húgycsöve rövidebb, ráadásul a nyílása közel esik a végbélnyíláshoz, így az ott lévő baktériumok, vírusok és gombák könnyen átjuthatnak és továbbterjedhetnek. Escherichia coli, Enterococcusok: ezek a leggyakoribb bajkeverők.

Veszélyeztetettebbnek számítanak azok a kismamák, akik terhességtől függetlenül is hajlamosabbak efféle fertőzések elszenvedésére, vagyis volt már korábban is ilyen érintettségük. Amivel segíthetnek: rendszeres pisilés (nem szabad tartogatni), sok folyadék, víz, teák ivása, csak tiszta vécék használata, alapos kézmosás. Az intim területeket nem szabad túl sok kemikáliával mosni, főleg nem szappannal. Maradjunk a semleges kémhatású tisztítószereknél! Az intimzuhany, hüvelyöblítés szintén kerülendő, mert csak megbontja a női szervek természetes baktériumflóráját. Fontos, hogy e téren partnerünknek is különösen ügyelnie kell a személyes higiéniára!

És ha már kialakult a baj? Az orvos általában antibiotikumot ír fel, persze csak olyanokat, amelyek várandósok számára is engedélyezettek, ezek általában a penicillin- vagy cefalosporin-származékok. Ezért eszünkbe se jusson semmi olyat bevenni, amit esetleg a terhességünk előtt szedtünk ugyanerre a problémára.