Terhesség

Ezért igénylik a kismamák a napközbeni alvást

Van, akinek bűntudata van egy kis délutáni szieszta miatt: ne legyen, tudományos bizonyíték is van arra, hogy a kismamáknak szunyókálniuk kéne a baba érdekében is.
2018. Május 29.
Ezért kéne szunyókálniuk a terhes kismamáknak

Nem vagyok az a szundikálós típus, de a terhességem alatt valami megváltozott. Képtelen voltam nyitva tartani a szemem délután 3-kor, a harmadik trimeszterben. Ahelyett, hogy harcolnánk ez ellen, mindenkinek figyelmébe ajánlom azt a tanulmányt, amely arra mutat rá, hogy igenis szükséges a szunyókálás egy várandósnak, különösen, ha érdekli a baba egészsége – írja Emily Glover, a mother.ly-n megjelent cikkében.

A Sleep Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint azok a babák, akiknek anyukája a terhesség alatt szundikált, kisebb valószínűséggel születnek alacsony (2500 gramm alatti) testsúllyal.

Az alacsony születési súly a gyermekkori és felnőttkori egészségre is hatást gyakorolhat, például nagyobb a valószínűsége a légzőszervi megbetegedéseknek vagy a magas vérnyomásnak. Tehát a délutáni szundikálás nem csak az anyának kellemes, hanem a baba hosszú távú egészségére is előnyös.

A kínai kutatás valamivel több mint 10 ezer adatot vetett össze. Azt találták, hogy azok a várandós anyák, akik rendszeresen, délutánonként 60 és 90 perc közötti időt töltöttek szunyókálással, 29%-kal kisebb eséllyel szültek alacsony születési súlyú csecsemőt, mint azok az anyák, akik kihagyták a délutáni sziesztát.

Dr. Suzanne Karan, a New York-i Rochester Orvostudományi Egyetemen tanára, aki ebben a kutatásban nem vett részt, elmondta a Reuters Healthnek, hogy ők is vizsgálják a csecsemők születési súlya és az anya alvási szokásai közötti kapcsolatot: a terhesség alatti alvási szokások megfigyelése fontos része a terhesség nyomon követésének. A terhesség olyan, mint egyfajta stressz teszt, megmutatja, milyen egészségügyi problémák jelentkezhetnek később.

A terhesség fáradtságot a szervezet fizikai és hormonális változásai okozzák. Ráadásul az éjszakai alvást a harmadik trimeszterben több minden is nehezíti: fizikai kényelmetlenségek vagy a gyakori éjszaka vizeletürítési nehézségek.

Ez a tanulmány egyértelműen kimutatta milyen előnyös a délutáni szunyókálás, úgyhogy hajrá, szundíts bűntudat nélkül!

Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti alvás témában: