Terhesség

Ezért fontos, hogy beforduljon a baba fejjel lefelé

A magzat a méhben mesés tornász, aki hihetetlen mutatványokra képes: szaltózik, bukfencezik, csavarodik. De mikor fordul fejjel lefelé és marad is ebben a pozícióban?
2022. Március 10.
Ezért fontos, hogy beforduljon a baba fejjel lefelé (fotó: Getty Images)

Nos, a válasz röviden az, hogy mint a legtöbb dolog a terhesség során, ez is “attól függ”.

A magzat mozgása a terhesség alatt néha kellemetlen, erőteljes, sőt, fájdalmas is lehet, leginkább akkor, amikor már szűk helye van. A magzat az első két trimeszterben sokféle pozíciót vesz fel –  mondta a Rompernek Dr. Heather Skanes, szülész-nőgyógyász. Végül azonban a magzatnak a fejjel lefelé irányuló pozícióban jó elhelyezkednie. Miért?

A magzat feje a legnehezebb testrésze, így ha a terhesség vége felé befordul, akkor már nem lesz elég helye és talán ereje sem ahhoz, hogy felemelje a fejét és átforduljon. Tehát, ha a terhesség vége felé a magzat már befordult, akkor nem nagyon kell amiatt aggódnunk, hogy visszafordul.

A vajúdás és szülés legideálisabb és legkönnyebb akkor, ha a magzat fejjel lefelé van, azaz a feje születik meg először. Már a terhesség 32. hetében is előfordul, hogy a magzat felveszi a fejjel lefelé pózt, de a 36-37. héten már szinte biztosan úgy helyezkedik el, ahogy meg fog születni. A legtöbb esetben a harmadik trimeszter második felében fordul a baba fejjel lefelé.

Mi történik, ha a baba nem fordul fejjel lefelé?

Ha nem fordul be a magzat fejjel lefelé, akkor a 37. hét után meg lehet próbálni a külső megfordítást, az ECV-t. Az ECV-technika kb. 58 százalékban sikeres. Az eljárás biztonságos, de ahogy semmi, úgy ez sem kockázatmentes.

Ha nem segít az ECV vagy valamiért nem ajánlják, akkor sem kell kétségbeesni, vannak babák, akik az utolsó pillanatban fordulnak fejjel lefelé.